Ludviga Nobela piemiņas diena (Ir iemesls!)

Nobela ģimeni padarīja slavenu visā pasaulē jaunākais no dēliem. Vecākie palika ēnā. Tā bija vismaz līdz nesenam laikam. Prēmija, kas tika nosaukta Alfrēda Nobela vārdā, jau vairāk nekā simt gadus tiek uzskatīta par prestižāko pasaulē, tā apliecina nopietnus nopelnus ķīmijas, fizikas, ekonomikas, literatūras, bioloģijas jomā un miera veicināšanā.

Taču nosaukums “Nobela” ir attiecināms uz vairākām prēmijām, kas ir ne mazāk prestižas, kaut arī mazāk zināmas. Bet par visu pēc kārtas.

Uzvārdam Nobels ir interesanta izcelsme. Šo pseidonīmu sev izvēlējās Peters Olofssons, kas bija pirmais no slavenās ģimenes, kam izdevās kļūt par universitātes studentu. Nobbelev ir Olofssonu sādžas nosaukums, un tai par godu pirmais students-zemnieks mainīja savu uzvārdu.

Brāļu Nobelu tēvs - Imanuels - bija patoloģisks neveiksminieks. Kaut gan viņš izcēlās ar neparastu temperamentu un radošu domāšanu, Nobels vecākais savas dzīves laikā nav realizējis nevienu veiksmīgu projektu. Bet viņa dēli gan mācēja atpazīt konjunktūru, nokļūt vajadzīgā laikā un vajadzīgā vietā.

Andrejs JAKUBOVSKIS Turpinājumu lasiet laikrakstā "Ezerzeme" Nr. 28 (12.04.2016.).

Lasi “Ezerzemi” arī elektroniskā versijā! Vairāk info šeit!

"Ezerzemes" redakcijā (Lāčplēša 20, Krāslava) laikrakstu var iegādāties par 0,38 EUR.