Visu mīlētāju diena Kazahstānā (Kozi Korpeša un Bajanas Sulu piemiņas diena) (Ir iemesls!)

Svētā Valentīna diena jau sen ir kļuvusi par pasaulē masveidīgākajiem svētkiem, kas slavina visus mīlētājus un dod cilvēkiem iespēju demonstrēt otrajai pusītei savas jūtas.

Pašam Svētajam Valentīnam šajā dienā ir veltīts maz uzmanības. Leģendu par priesteri, kas laulāja leģionārus par spīti imperatora pavēlei, zina daudzi, taču mūsdienās Mīlētāju svētki ir enerģisko biznesmeņu, saldumu, šokolādes, atklātņu un pārējo šo svētku atribūtu diena. Līdz XX gadsimta vidum uzņēmējiem izdevās veiksmīgi pārdot savu produkciju mīlētāju pārīšiem Anglijā un ASV. Tad globalizācija uzņēma apgriezienus, drīz vien Svētā Valentīna diena uzsāka savu uzvaras gājienu pa visu Eiropu, Āziju, Austrāliju... Tie ir ļoti spilgti, jautri un skaisti svētki: dāvanas, svētku pasākumi, konkursi, atklātnītes... Bet tieši tas, ka šie svētki ir tik plaši izplatīti un masveidīgi, padara tos par tukšu pasākumu, kuram nav nekāda vēsturiska pamatojuma.

Tieši tāpēc, ka šie svētki ir tik bezpersoniski un merkantili, valdība daudzās valstīs cenšas atrast alternatīvu Svētā Valentīna dienai. Daudzviet tas bija saistīts ar to, ka svētku galvenais varonis ir kristietis, citos gadījumos tika kritizēta to saikne ar “rietumu” pasauli. Ir jāuzsver, ka mēģinājumi ieviest alternatīvu datumu ne vienmēr ir sekmīgi. Krievijā jau vairākus gadus svin Svēto Pjotra un Fevronijas piemiņas dienu, kuras pamatā ir skaista leģenda par Muromas kņaza un zemas kārtas sievietes mīlestību.


Andrejs JAKUBOVSKIS
Turpinājumu lasiet laikrakstā "Ezerzeme" Nr. 29 (15.04.2016.).


Lasi “Ezerzemi” arī elektroniskā versijā! Vairāk info šeit!

"Ezerzemes" redakcijā (Lāčplēša 20, Krāslava) laikrakstu var iegādāties par 0,38 EUR.