Atjaunosim seno muižnieku apbedījumu vietu!

img

Kalna virsotnē, Dagdas-Konstantinovas ceļa 8 km posmā, apspīdēta ar pirmajiem saules stariem, atrodas kādreizējā muižnieka Pisareva dzimtas kapliča.

Senās sienas bija būvētas no sarkaniem ķieģeļiem, bet pašreiz šī ēka ir bez jumta, atrodas avārijas stāvoklī, un apkārtējās vides laika apstākļu ietekmē iet bojā. Padomju gados kapliča tika vandāļu uzlauzta un izdemolēta.

Kapliča ir Dagdas novada vēstures relikvija un Konstantinovas muižnieka dzimtas atdusas vieta. Sabiedrības pienākums ir saglabāt to nākamajām paaudzēm kā mūsu novada kultūrvēsturisko mantojumu. Kapličai ir nepieciešami jumta seguma un fasādes atjaunošanas darbi, lai novērstu laika zoba nodarītos bojājumus, kā arī veikt apkārtnes sakopšanas darbus. Perspektīvā kapliču var iekļaut kā apskates objektu tūrisma maršrutos pa Latgali un radīt teiksmainu leģendu par šo vēsturisko vietu.

Dagdas novadpētniecības biedrības “Patria” priekšsēdētājs un daudzu vēstures ekspedīciju organizators Aivars Arnicāns vēršas pie sabiedrības ar aicinājumu atjaunot šo seno muižnieku apbedījumu vietu. “Es zinu, ka mūsu novads var lepoties ar cilvēkiem, kam rūp vēsture, un nav vienaldzīgi, lai nozīmīgas vietas būtu sakoptas. Iesaistīties Dagdas novada tēla veidošanā, celt sabiedrībā nacionālo pašapziņu un audzināt pietāti pret dzimtā novada kultūrvēsturisko mantojumu ir katra iedzīvotāja cēls pienākums un uzdevums. Aicinu sniegt palīdzīgu roku un būt noderīgiem ar savu darbu un padomu. Mūsu novadā jau ir uzņēmēji, kuri izteikuši vēlmi palīdzēt ar celtniecības materiāliem, lai kapličai radītu iespēju pastāvēt nākotnē.

Atjaunojot Konstantinovas muižas muižnieka Pisareva ģimenes atdusas vietu, mēs izrādīsim cieņu un godināsim tos, kuri ir kādreiz apsaimniekojuši mūsu novada zemes, veidojuši mūsu novada vēstures lappuses. Šī gada sākumā biju vērsies ar lūgumu Dagdas novada domē par šīs vietas sakārtošanu, bet jautājums netika atrisināts.

Kā novadpētnieks un Dagdas iedzīvotājs uzskatu, ka kapliča ir jāsaved atbilstošā kārtībā, lai tā nākamajām paaudzēm būtu kā laika zīme par to, kādi notikumi ir bijuši un kādas personības dzīvojušas mūsu novadā.

Kontaktālrunis: 27804921 (A. Arnicāns)