Sniegpulkstenīšu diena

Kad pienāk laiks, ko dēvē par pavasari, bet ziema nekādi negrib aiziet, mežā pirmajās no sniega brīvajās vietās parādās pirmās puķes - maigas, pieticīgas, smalkas, tās izplata vieglu, gandrīz nemanāmu aromātu.

Šīs sniega puķes var redzēt Anglijas pakalnos, Skotijas kalnos, Vācijas, Polijas, Somijas mežos. Dažas šo puķu šķirnes aug tikai Kaukāzā, ir tādas, kuras var sastapt tikai Krievijas ziemeļos, un tādas, kas dod priekšroku Karpatu siltās ziemas apstākļiem. Šīs puķes var ieraudzīt Tibetā vai Kanādā. Tām ir dažādi nosaukumi dažādās valstīs: “sniega lāse” Anglijā, “sniega pulkstenīte” Vācijā, “sniegpārsla” Čehijā, “sniega urbis” Itālijā, “kozjuļka” Ukrainā, “ķildniece” Bulgārijā. Bet mēs saucam šo puķi par sniegpulkstenīti...

Svētki, kas tiek svinēti 19. aprīlī, ir radušies Anglijā. Tieši šajā valstī sniegpulkstenītēm piemīt maģisks noslēpumainības un simbolikas oreols. Kopš neatminamiem laikiem briti godināja šo pirmo pavasara puķi, jo uzskatīja to par visuzticamāko aizsargu no ļaunajiem gariem un buršanas. Ir zināma tradīcija veidot ap mājām “aizsardzības līniju”, kas sastāv no sniegpulkstenītēm, tā tiek ievērota valstī no senajiem laikiem. Mūsdienās Anglijas pilsētās un laukos, centrālajos laukumos ierīko puķu dobes, kurās tiek iestādītas pirmās pavasara puķes. Lielbritānijā sniegpulkstenītes audzē oranžērijās, ik gadu parādās arvien jaunākas šīs populārās puķes šķirnes. Skotijā no 2006. gada katru gadu notiek Sniegpulkstenīšu festivāls, tāds pats kā Tulpju festivāls Holandē, tiesa, tā mērogs nav tik plašs. Īpaša attieksme pret šo puķi ir arī citās valstīs.

Andrejs JAKUBOVSKIS

Turpinājumu lasiet laikrakstā "Ezerzeme" Nr. 30 (19.04.2016.).


Lasi “Ezerzemi” arī elektroniskā versijā! Vairāk info šeit!

"Ezerzemes" redakcijā (Lāčplēša 20, Krāslava) laikrakstu var iegādāties par 0,38 EUR.