Donalda Tuska, Eiropas Padomes priekšsēdētāja, dzimšanas diena (Ir iemesls!)

Būdami Eiropas Savienības sastāvā jau vairāk nekā desmit gadus, mēs reti interesējamies par tiem, kas ieņem augstākos posteņus šajā nopietnajā organizācijā, kas arvien vairāk atgādina kādu sarežģītu, bet vienotu valsti. Mūsu lepnums ir vairāki ES komisāri, kas ir mūsu tautieši. Bet Valdis Dombrovskis, kas tagad strādā Eiropas Komisijas vicepriekšsēdētāja amatā, kļuva par pirmo latvieti, kam izdevās izveidot savu karjeru Eiropas birokrātijas labirintos, ir Latvijas ierēdniecības visaugstākais sasniegums Eiropā (vismaz līdz šim laikam).

Eiropas Padomes priekšsēdētāja funkcijas ir ļoti svarīgas visai Eiropai, tieši šī amata pārstāvis veido priekšstatu par Eiropas Savienību starptautiskajā arēnā, spēlē vadošo lomu iekšējo konfliktu un savstarpējo pretenziju noregulēšanā.
Padomes priekšsēdētājs - tas ir visa milzīgā un sarežģītā Vecās Pasaules “orķestra” diriģents. Viņam ir galvenā loma arī visa Eiropas politiskā organisma regulēšanā un “uzskaņošanā”. Šis amats tika ieviests nesen - 2009. gadā. Par pirmo priekšsēdētāju kļuva Hermans van Rompejs, kurš bija pirmais, kas centās stabilizēt situāciju mūsu vienotajā Eiropā. Avīžnieki no sākuma sauca Rompeju par “pelēko peli”, bet pēc dažiem gadiem sāka pārmest pārlieku autoritatīvo darba stilu un kritizēt par mēģinājumiem “uzurpēt” varu Eiropā. Tāds amats, vienmēr kāds nebūs apmierināts... No 2014. gada Eiropas Padomes priekšsēdētāja amatu ieņem bijušais Polijas premjerministrs Donalds Tusks.

Andrejs Jakubovskis
Turpinājumu lasiet laikrakstā "Ezerzeme" Nr. 31 (22.04.2016.).


Lasi “Ezerzemi” arī elektroniskā versijā! Vairāk info šeit!

"Ezerzemes" redakcijā (Lāčplēša 20, Krāslava) laikrakstu var iegādāties par 0,38 EUR.