Vjačeslava Aprupa personālizstāde Aglonā

Aglonas novada Kultūras centrā regulāri notiek dažādi pasākumi. Aprīlis sākās ar Vjačeslava Aprupa gleznu izstādi “Kad ziemai savāds skats…”.

Pēc profesijas V. Aprups ir ķirurgs, kurš strādā Krāslavas slimnīcā jau 31 gadu. Pirms septiņiem gadiem nejauši ir pievērsies glezniecībai.

 Šo mākslas veidu ir apguvis pašmācības ceļā. Gadu gaitā ir pakāpeniski uzlabojusies glezniecības tehnika.  Vjačeslavs sāka gleznot mājās atrastos vecos sadzīves priekšmetus, tad pievērsās  ainavām un sarežģītajam pēc sava izpildījuma portreta žanram.  Vjačeslavs Aprups uzskata, ka katram cilvēkam ir talanta dzirksts, tikai  jāprot to atklāt. Ir nepieciešama uzdrīkstēšanās kaut ko mainīt savā dzīvē.  Māksla palīdz atklāt un izbaudīt dabas mūžīgi mainīgo skaistumu.  Pēc V. Aprupa vārdiem, strādājot slimnīcā 30 dienas mēnesī, atrodoties pastāvīgā stresā, rodas vitāla nepieciešamība apstāties un atvērt priekš sevis citu pasauli – mākslas pasauli. Uz tikšanos ar mākslinieku bija atnākuši novada iedzīvotāji, kā arī atbrauca ciemiņi no kaimiņu novadiem. Katrs  varēja aprunāties ar Vjačeslavu, uzdot jautājumus, izteikt savas atziņas, domas un dalīties ar savām emocijām ar klātesošiem. Izstādes apmeklētāji atzina, ka visas Vjačeslava gleznas ir gaišas, saules gaismas pielietas, ar patiesu īstenības attēlojumu.

Šī bija pirmā V. Aprupa izstāde Aglonā. Līdz šim māksliniekam ir bijušas personālizstādes Krāslavā, Dagdā,  Aknīstē, Jēkabpilī, Daugavpilī un  Rīgā.

Tatjana Komare, Aglonas novada domes sabiedrisko attiecību speciāliste