Aulejas dziesmu koncerts Rīgā

Nupat etnogrāfiskais ansamblis “Aulejas sievas” nosvinēja savu 75. jubileju. Lūk, vēl viena dāvana – grupas “Tautumeitas” koncerts, kuru man bija iespēja apmeklēt Rīgā, Kalnciema ielā.

No koncerta pieteikuma: “Šis koncerts domāts tiem, kas vēlas iejusties Latgales lauku ainavā, pietuvoties tiem cilvēkiem, kuri strādāja grūtos zemnieka darbus, bet kuru sirdīs bija daudz prieka, dzīvības un mīlestības. Katru dzīves notikumu viņi pavadīja ar dziesmām - kāzās vai bērēs, kad bija skumji vai kad grūti jāstrādā, kad daba mainās - viņi dziedāja. Ar dziesmām darīja pasauli labāku.”

Šī vakara koncerta centrā bija Auleja, vakara varones bija Aulejas dziedātājas, par kurām stāstos dalījās un kuru dziesmas dziedāja “Tautumeitas”. 

“Tautumeitas” ir grupa, kurā apvienojušās sešas mūziķes, no kurām lielākā daļa apgūst etnomuzikoloģiju Jāzepa Vītola Latvijas Mūzikas akadēmijā. Šobrīd dalībnieces izkopj tieši tradicionālo daudzbalsīgo dziedāšanu, mācoties no izcilām latviešu un cittautu teicējām. 

“Tautumeitas” ir Latgaliešu kultūras gada balvas “Boņuks 2015” nominantes divās kategorijās – “Gada debitanti” un “Labākais mūzikas video” par dziesmas “Aņņeite” video versiju.

Grupas dalībnieces ir Asnate Rancāne, Ilona Hanina, Lauma Bērza, Aurēlija Rancāne, Laura Marta Arāja un Laura Liepiņa. Visas meitenes ir rīdzinieces, tikai divām no viņām – māsām Asnatei un Aurēlijai Rancānēm vecvecāki ir no Latgales. Tas, kā meitenes dziedāja latgaliski, bija fascinējoši. Aizverot acis, likās, ka esmu Aulejā starp savējiem. Ir atzīts, ka grupai “Tautumeitas” piemīt īpašs un nedzirdēts skanējums, kas panākts, apvienojoties jaunām un tembrāli bagātām sieviešu balsīm. Žēl, ka ar laikraksta starpniecību nevaru jums nodot visu skanējuma krāšņumu, bet ir cerība, ka varēsim dzirdēt “Tautumeitu” dziedātās Aulejas dziesmas klātienē, jo meitenes ir atvērtas sadarbībai – “Aiciniet!” viņas teica.

Iveta LEIKUMA

Turpinājumu lasiet laikrakstā "Ezerzeme" Nr. 31 (22.04.2016.).


Lasi “Ezerzemi” arī elektroniskā versijā! Vairāk info šeit!

"Ezerzemes" redakcijā (Lāčplēša 20, Krāslava) laikrakstu var iegādāties par 0,38 EUR.