Olgas Čehovas piemiņas diena (Ir iemesls!)

Viņas slavenākā fotogrāfija ieguva lielu popularitāti visā pasaulē. Droši vien tikai ļoti netālredzīgi redaktori nebija publicējuši to savu izdevumu pirmajās lappusēs. Šajā fotogrāfijā Olga Čehova žilbinoši smaida, atmetot galvu, un skatās kaut kur augšā.

Rodas iespaids, ka viņa skaļi smejas. Bet blakus viņai stāv cilvēks gaišā ķitelī, viņš izskatās ne tikai ļoti apmulsis, atrodoties kinodīvas tuvumā, bet arī nospiests, kautrīgs, kompleksains. Kad fotogrāfija parādījās presē, šo kompleksaino cilvēku zināja jau visa Eiropa. Tas bija Hitlers. Olgas Čehovas talanta uzticamākais un neatlaidīgākais cienītājs.

Skaisto uzvārdu Čehova, kas bija labi pazīstams Krievijā, Olga ieguva no sava vīra, ģeniālā krievu aktiera un teātra teorētiķa Mihaila Čehova. Hitlera iemīļotākā kinozvaigzne un visa Trešā reiha slavenība ir dzimusi pārkrievojušās vācu inženiera Konstantīna Knippera ģimenē. Tā bija turīga un dižciltīga dzimta. Tēvs lepojās ar savām neformālajām un draudzīgajām attiecībām ar pašu imperatoru. Bērnībā Olga bieži rotaļājās ar lellēm kopā ar Lielajām kņazienēm Carskoje Selo pilī. Meitenes aktierprasmes izpaudās jau agrā bērnībā. Viņas tante un māsīcas tolaik jau uzstājās Maskavas Dailes teātrī, tāpēc vecāki nolēma sūtīt meitu uz teātra skolu.

Mācības turpinājās tikai neilgu laiku. Pusotru gadu pēc iestāšanās skolā Olga satika Mihailu Čehovu.

Andrejs JAKUBOVSKIS
Turpinājumu lasiet laikrakstā "Ezerzeme" Nr. 32 (26.04.2016.).


Lasi “Ezerzemi” arī elektroniskā versijā! Vairāk info šeit!

"Ezerzemes" redakcijā (Lāčplēša 20, Krāslava) laikrakstu var iegādāties par 0,38 EUR