Janis Rozentāls un Krāslavas novada skolēni

img

18. martā apritēja 150 gadi kopš pasaulē nācis latviešu nacionālās glezniecības pamatlicējs un klasiķis Janis Rozentāls (1866–1916). 2016. gads Latvijā ir pasludināts par Jaņa Rozentāla gadu, tas sakrīt ar LNMM galvenās ēkas atvēršanas svētkiem pēc muzeja restaurācijas.

Viņa jubileja šogad ir UNESCO svinamo dienu kalendārā, kas ir pirmā reize, kad šajā sarakstā iekļauts kāds vizuālās mākslas pārstāvis no Latvijas.

UNESCO kalendārā Rozentāla vārds šogad ierakstīts līdzās Vasilija Kandinska 150. gadadienai, Migela de Servantesa 400. gadskārtai, Aristoteļa 2400. dzimšanas dienai, kā arī 1000. gadadienai kopš Kazahstānas pilsētas Almati dibināšanas un Francijas Zinātņu akadēmijas dibināšanas 350. gadadienai.

Jaņa Rozentāla radošais veikums, viņa glezna Pēc dievkalpojuma (No baznīcas, 1894) iekļauta Latvijas kultūras kanonā.

Gleznotājs, grafiķis, mākslas kritiķis Janis Rozentāls bijis nerimtīgs meklētājs. Latvijas mākslas vēsturē viņš tiek vērtēts kā viena no centrālām gadsimtu mijas perioda personībām un kā viens no latviešu profesionālās mākslas pamatlicējiem. Savā daudzpusīgajā darbībā viņš ieviesa jaunus, ar laikmeta un nacionālās atmodas tendencēm saistītus principus – gan sadzīves, gan portreta žanrā, mitoloģiskajā un reliģiskajā glezniecībā, dekoratīvajā un lietišķajā grafikā Rozentāls izmantoja dažādu tā laika mākslas virzienu koncepcijas, kas ap 1900. gadu Latvijā ienāca kā inovācijas.

Inga Skerškāne, vizuālās mākslas MA vadītāja, Krāslavas pamatskolas, Krāslavas Valsts ģimnāzijas vizuālās mākslas skolotāja.

Turpinājumu lasiet laikrakstā "Ezerzeme" Nr. 32 (26.04.2016.).

Lasi “Ezerzemi” arī elektroniskā versijā! Vairāk info šeit!

"Ezerzemes" redakcijā (Lāčplēša 20, Krāslava) laikrakstu var iegādāties par 0,38 EUR