Konferences tēma: “Vecāku vārds ģimenē”!

- Izdzimtene! - kliedza kāda nogurusi un nervoza mamma uz savu meitu, otrklas- nieci, direktora kabinetā. - Labāk es tevi nedzemdētu!
Aizsūtiet viņu uz internātu! – šķita, ka lamu straume nekad nebeigsies.
Direktors diplomātiski, bet uzstājīgi lūdza meiteni iziet pastaigāties ārā, saruna ar bērna māti bija gara un sarežģīta.
Bet meitene izgāja skolas pagalmā, apsēdās uz soliņa, acīm samiedzoties, paskatījās uz debesīm, kur spīdēja pavasara saule, un klusītiņām sāka dziedāt. Viņas dziesmas vārdi bija tikko sadzirdami.
Viņa dziedāja pati sev, klusām, it kā baidoties, ka viņu dzirdēs: “Mana mamma ir pasaulē vislabākā...”
Stāsts no dzīves

19. aprīlī Krāslavas Varavīksnes vidusskolas aktu zālē sapulcējās skolēnu vecāki, kuri piedalījās tradicionālajā konferencē, kas ir veltīta audzināšanas problēmām. Konference notiek jau ne pirmo reizi, bet interese par šo pasākumu pieaug gadu no gada. Šoreiz vecāku aktivitātēs iesaistījās 60 dalībnieki, kas pārstāvēja visu skolas klašu vecāku komitejas. Par pasākuma viesiem kļuva skolas atbalstītāji, katoļu un pareizticīgo baznīcas priesteri: Daugavpils apriņķa prāvests virspriesteris Georgijs Popovs, Grāveru Ercenģeļa Mihaila baznīcas pārzinis priesteris Viktors Mjaļiks, Krās- lavas Sv. kņaza Aleksandra Ņevska pareizticīgo baznīcas priesteris Rostislavs Terehovs, Krāslavas Romas katoļu draudzes vikārs Rodions Doļa.

Pēc trio “Non-stop” (vad. R.Andrejeva) muzikālā sveiciena konferenci atklāja Krāslavas Varavīksnes vidusskolas direktore Ludmila Senčenkova. “Esam sapulcējušies kopā tāpēc, ka mūs vieno vēlēšanās būt par sabiedrotajiem mūsu skolēnu un jūsu bērnu reālajā dzīvē,” - tā uzsāka savu uzstāšanos Ludmila Senčenkova. Pastāstot par vecāku vārda svarīgumu katra bērna dzīvē, direktore noslēdza savu priekšlasījumu ar septiņām frāzēm, kuras bērniem ir jādzird no viņa vecākiem katru dienu: “Es mīlu tevi!”, “Es lepojos ar tevi!”, “Atvaino mani!”, “Es piedodu tev!”, “Es tevi klausos!”, “Tā ir tava atbildība citu cilvēku priekšā!”, “Tu varēsi to izdarīt!”. Šie nozīmīgie vecāku vārdi ir nepieciešami ne tikai maziem bērniem, bet arī pieaugušajiem. Kā apgalvo psihologi, šāda veida atbalsts cilvēkam ir vajadzīgs līdz pat 30 gadu vecumam...

Andrejs JAKUBOVSKIS

Turpinājumu lasiet laikrakstā "Ezerzeme" Nr. 32 (26.04.2016.).

Lasi “Ezerzemi” arī elektroniskā versijā! Vairāk info šeit!

"Ezerzemes" redakcijā (Lāčplēša 20, Krāslava) laikrakstu var iegādāties par 0,38 EUR.