“Poseidona” mācība (Cilvēks un daba)

img

Par tīru un zaļu Latviju! Pozitīvs aicinājums, kuram gribas sekot. Ar apbrīnojamu vieglumu mēs cīnāmies par eirokultūru vārdos, taču reizēm cilvēkiem ir ļoti sarežģīti noliekties, lai paceltu no zemes kādus atkritumus - stikla pudeli, plastikāta iesaiņojumu, konservu bundžu.

Cienījamie vecāki! Centieties nemitīgi atkārtot savām iemīļotajām atvasēm: stikla gabali saglabājas augsnē praktiski mūžīgi, daži plastmasas iepakojuma veidi vispār nesadalās, bet citu iesaiņojuma veidu utilizācijai dabā būs nepieciešami simtiem gadu! Banāla metāla bundža rūsēs desmitiem gadu, bet izmestās baterijas, medikamenti ar beigušos derīguma termiņu un sadzīves ķīmija rada nopietnus draudus visam dzīvajam. Gruntsūdeņu piesārņojums ir progresējošs process, un ūdens tīrības līmenis mūsu ezeros un upēs vēl joprojām ir tālu no ideāla.

Unikālā Latgales daba – apbrīnojama Dieva dāvana, taču mēs līdz šim laikam neesam iemācījušies to augstu novērtēt. Piepilsētas meži, krasti, gleznainās noras, kur mēs dodamies uz piknikiem, burtiski mokās stihisko izgāztuvju dēļ. Pilsētā jau sen ir atrisināta problēma ar atkritumu konteineriem, bet joprojām pastāv sliktais paradums - “uzdāvināt” mežam, ezeram vai upei atnesto no mājām maisu ar sadzīves atkritumiem. Drīz pienāks sēņu sezona, un jūs atkal varēsiet pārliecināties: veco ledusskapju, televizoru un tupeļu mūsu mežos ir vairāk nekā baraviku, apšu beku un gaileņu.

Aleksejs GONČAROVS

Turpinājumu lasiet laikrakstā "Ezerzeme" Nr. 33 (29.04.2016.).

Lasi “Ezerzemi” arī elektroniskā versijā! Vairāk info šeit!

"Ezerzemes" redakcijā (Lāčplēša 20, Krāslava) laikrakstu var iegādāties par 0,38 EUR.