Silta tikšanās aukstā dienā

Žurnālista panākumu pamatā ir dzīves pieredze un prasme uzklausīt citus cilvēkus. Strādājot avīzes redakcijā jau četras desmitgades, jau sen ievēroju, ka pavasara tehniskā apskate ir lieliska iespēja aprunāties ar mūžam aizņemtajiem lauku ļaudīm. Bet cilvēku atvērtība – cieņa pret mūsu avīzi “Ezerzeme”. Visi mani sarunbiedri ir mūsu pastāvīgie lasītāji.

...Priežmale, pirmdiena, nemīlīga un pelēcīga diena, kad no mākoņiem pilēja ne tikai lietus lāses, bet arī krita slapjas sniegpārslas. Drēgns, nepatīkams laiks, bet cilvēkiem ir pacilāts garastāvoklis. Tradicionālais gadalaiku maiņas atribūts – pavasara eksāmens, kuram laucinieki gatavojas pamatīgi. Mehanizators, zemkopis un lopkopis – tās ir profesijas, kuru pārstāvji vienkārši nevar iztikt bez optimisma. Baltijas valstu laika apstākļi - vienmēr pastāv risks, Latgales lauki – nav domāti cilvēkiem ar vājiem nerviem. Un, par spīti visām nedienām, mūsu reģionā parādījās lieliski fermeri, un pat veselas dinastijas. Veiksmīgākos Kastuļinas vecākās paaudzes lauku uzņēmējus vieno kopējā īpašība – pamatīgas zināšanas, kas ir iegūtas Latvijas Lauksaimniecības akadēmijā.

Pirmā īsā saruna norisinājās ar veco paziņu Jevgēniju Gorjačko, zemkopi pēc aicinājuma.

- Ko teiksi par šī gada pavasari? – jautāju es.

- Neko sliktu nevar teikt, - atskanēja nesteidzīga atbilde. – Ziemāju augšanai bija teicami apstākļi. 180 hektāru platībā graudaugi pārziemoja normāli, tiesa, rapsis nav izturējis stipro salu bez sniega ap Jaungada svētkiem. Tā ir jau ierasta parādība, dabas spēkam ir grūti pretoties, būs jāpārsēj, bet tas nav nekas traģisks. Tas nekas, ka tagad aukstais un lietainais laiks nedaudz piebremzēja pavasara lauku darbus. Vasarāji pusotra simta hektāru platībā ir jau iesēti, kad atkal kļūs siltāks - darbi turpināsies. Bet lietainā dienā var iziet tehnisko apskati: manā zemnieku saimniecībā “Ilzas” ir seši traktori. Mums ir darba noskaņa!

Alekseja GONČAROVS

Turpinājumu lasiet laikrakstā "Ezerzeme" Nr. 33 (29.04.2016.).


Lasi “Ezerzemi” arī elektroniskā versijā! Vairāk info šeit!

"Ezerzemes" redakcijā (Lāčplēša 20, Krāslava) laikrakstu var iegādāties par 0,38 EUR.