Ir sagatavots modelis pedagogu atalgojuma palielināšanai

Kā ziņo Izglītības un zinātnes ministrija, ir pabeigts darbs pie pedagogu atalgojuma modeļa izstrādes.

“Jaunais pedagogu atalgojuma modelis nav vienreizējs algas pielikums, bet ilgtermiņa risinājums. Šis ir pirmais solis, lai pedagoga profesija kļūtu pievilcīga arī finansiālā ziņā, tas ir solis, lai pedagoģijai piesaistītu arvien jaunus un talantīgus skolotājus, jo mūsu virsmērķis ir nodrošināt kvalitatīvas izglītības iespējas ikvienam skolēnam,” saka Izglītības un zinātnes ministrs Kārlis Šadurskis.

Ministrs, ieskicējot būtiskākās pārmaiņas, uzsver, ka atalgojuma modelis ir izstrādāts, lai radītu atalgojuma izaugsmes perspektīvu pedagoga profesijas prestiža celšanai un motivējošu sistēmu pašvaldībām efektīvai skolu tīkla attīstībai. Jaunais modelis tostarp paredzēs plašākas skolu direktoru iespējas pedagogu atalgojuma noteikšanai, nekā tas bijis līdz šim. Savukārt pašvaldības vairs nevarēs veikt valsts mērķdotācijas pārdali starp skolām.

Pašlaik pedagogu atalgojumu regulējošie noteikumi nosaka, ka zemākais iespējamais atalgojums vispārizglītojošo skolu pedagogiem ir 420 eiro par likmi. Sagatavotais atalgojuma modelis paredz, ka turpmāk minimālā alga par vienu likmi būs 680 eiro, kas ir pieaugums par 62 procentiem. Atalgojums tiks palielināts arī atbalsta personālam: psihologiem, bibliotekāriem, logopēdiem, karjeras konsultantiem un speciālajiem pedagogiem. Tāpat jaunais atalgojuma modelis paredz darba samaksas palielinājumu skolas administrācijai, direktoram un direktora vietniekam.

Iveta LEIKUMA
Turpinājumu lasiet laikrakstā "Ezerzeme" Nr. 34 (3.05.2016.).


Lasi “Ezerzemi” arī elektroniskā versijā! Vairāk info šeit!

"Ezerzemes" redakcijā (Lāčplēša 20, Krāslava) laikrakstu var iegādāties par 0,38 EUR.