Dzimis Leons Ernests Gomons (Ir iemesls!)

Kinematogrāfs jau kopš savas piedzimšanas attīstījās ļoti ātri un nesa šīs biznesa sfēras uzņēmējiem tik lielus ienākumus, ka ar kinofilmu ražošanas procesu visai bieži nodarbojās cilvēki, kas īstenībā bija tālu no mākslas pasaules, bet mūsdienās viņu filmas neatceras pat visnopietnākie kino vēstures pētnieki.

Gandrīz vai neiespējami iegaumēt kinofilmas, kuras tika uzņemtas dažu stundu laikā, bet kinoteātros tika demonstrētas ne ilgāk kā vienu nedēļu. Kinematogrāfa mākslu visai pasaulei uzdāvināja brāļi Limjēri, līdz ar to par kino dzimteni tiek uzskatīta Francija. Leons Ernests Gomons nebija mākslas cilvēks, viņa panākumu pamatā - uzņēmēja talants, prasme organizēt cilvēku darbu un tirgus īpatnību pārzināšana.

Leona Gomona personībai nav lielas nozīmes mākslas pasaulē. Viņa biogrāfiju līdz šim laikam neviens nav uzrakstījis, jo viņa dzīves notikumi maz interesēja publiku. Par viņa vecākiem un bērnības gadiem praktiski nekas nav zināms. Un tas nav saistīts ar kādiem noslēpumiem, jo arī šīs detaļas publiku ne īpaši interesēja. Konkrētu faktu ir ļoti maz. Ir zināms, ka Gomons 17 gadu vecumā iestājas Žila Karpantjē, izcila inženiera-optiķa, precīzu optisko aparātu izgatavotāja, pirmā projekcijas aparāta, ko pasūtīja brāļi Limjēri, autora kursos. 24 gados Leons ļoti izdevīgi apprecējās, jo viņa sievai piederēja zemes gabals Parīzes teritorijā.

Andrejs JAKUBOVSKIS

Turpinājumu lasiet laikrakstā "Ezerzeme" Nr. 36 (10.05.2016.).


Lasi “Ezerzemi” arī elektroniskā versijā! Vairāk info šeit!

"Ezerzemes" redakcijā (Lāčplēša 20, Krāslava) laikrakstu var iegādāties par 0,38 EUR.