Tikšanās ar zemkopības ministru Jāni Dūklavu

img

3.maijā Krāslavā, viesu mājā “Ezerkalns”, uz tikšanos ar zemkopības ministru Jāni Dūklavu un Zemkopības ministrijas valsts sekretāri Daci Lucau bija ieradušies Dagdas un Krāslavas novadu zemnieki, lauku uzņēmēji un speciālisti.

Lai gan tikšanās dalībnieku vidū bija tikai neliels skaits to, kuri saistīti ar pienkopību, šim jautājumam tika pievērsta īpaša uzmanību, jo, kā atzina arī pats zemkopības ministrs, pienkopība šobrīd ir nozare, kurā jārisina visvairāk problēmu.

Jau iepriekš tika vēstīts, ka visā ES, tostarp Latvijā, vērojama piena pārprodukcija, kas radusies pēc kvotu sistēmas atcelšanas un Krievijas embargo noteikšanas. Latvijā iepirkuma cena ir vidēji 0,21 eiro par kilogramu piena, kas ir zemākais rādītājs ES.

Neko iepriecinošu pienkopjiem ministrs nesolīja, jo arī sarunas, kas ir bijušas Eiropas Padomes sēdēs neko iepriecinošu nevēsta “... tik daudz naudas, lai noteiktā laika periodā, piemēram, gada laikā vai ilgāk, varētu nolīdzināt starpību starp piena iepirkuma cenu un pašizmaksu, nevienam nav un neviens arī nedomā to dot, ja arī tā būtu, jo nekur pasaulē tā nenotiek, ka kādai vienai nozarei apmaksātu viņu biznesu,” teica ministrs.

Ir aprēķināts, ka kopš Krievijas embargo sākuma Latvijas piena nozarē zaudējumi sasnieguši 162 miljonus eiro. Tomēr šis cipars nav noteicošais kompensāciju saņemšanai no ES. “Vienīgais cipars, kas mums varētu palīdzēt saņemt atbalstu no ES naudas izteiksmē ir cenu kritums un tirgus kritums,” skaidroja ministrs.

Iveta LEIKUMA

Turpinājumu lasiet laikrakstā "Ezerzeme" Nr. 36 (10.05.2016.).


Lasi “Ezerzemi” arī elektroniskā versijā! Vairāk info šeit!

"Ezerzemes" redakcijā (Lāčplēša 20, Krāslava) laikrakstu var iegādāties par 0,38 EUR.