Mācību ekskursija uz Salaspils Nacionālo botānisko dārzu

Bioloģijas skolotāju asociācija sadarbībā ar Salaspils Nacionālo botānisko dārzu piedāvāja iespēju iesaistīties Izglītības programmas aprobācijā.

5.maijā 25 Krāslavas Valsts ģimnāzijas 7., 8. klašu skolēni un divi skolotāji piedalījās šajās nodarbībās.

Nodarbību mērķis – padziļināt priekšstatu un zināšanas par augu daudzveidību, pilnveidot izpratni par augu pielāgotību, attīstīt novērošanas prasmes, rosināt kritiski vērtēt, salīdzināt un interpretēt datus.

Skolēni gida pavadībā iepazina Salaspils Nacionālā botāniskā dārza augu kolekcijas. Salas-pils botāniskais dārzs piedāvā lielāko augu kolekciju Baltijā un vienu no lielākajiem dendrārijiem Ziemeļaustrumeiropā. Visvairāk skolēnus ieinteresēja un pārsteidza oranžērija, kas sastāv no četrām stikla siltumnīcām, ir aptuveni 3300 kvadrātmetrus plaša. Tā ir lielākā un modernākā Baltijā. Katrā siltumnīcas nodaļā sakoncentrēti augi, kuriem nepieciešami vienādi apstākļi gan gaisa mitrumā, gan temperatūrā, gan augsnes sastāvā. Klimatiskos apstākļus kontrolē speciālas teh- niskās ierīces. Šajā stiklotajā dārza pilī – oranžērijā aug vairāk nekā 2100 augu dažādības. Oranžērijā augi aug augsnē, nevis podiņos. Skolēni apskatīja sukulentu kolekciju, tropu augu kolekciju, kas atgādina džungļus, arī augus no pasaules sausajiem tropu un subtropu apgabaliem. Skolēni vēroja eksotiskas orhidejas, arī tādus tropu augus, kuru augļus lietojam un izmantojam ikdienā, kā, piemēram, banānus un kafijas koku. Oranžēriju padara vēl interesantāku ierīkotas ūdenstilpnes, taciņas pār baseiniem, ar vīteņaugiem apaudzētas arkas. Katrs skolēns varēja atrast un ieraudzīt kaut ko interesantu un neparastu.

Krāslavas Valsts ģimnāzijas bioloģijas skolotāja Līvija Malahovska

Turpinājumu lasiet laikrakstā "Ezerzeme" Nr. 38 (17.05.2016.).


Lasi “Ezerzemi” arī elektroniskā versijā! Vairāk info šeit!

"Ezerzemes" redakcijā (Lāčplēša 20, Krāslava) laikrakstu var iegādāties par 0,38 EUR.