Pēdējais Salaspils ieslodzītais

Korespondenta mūža garumā man nācās uzklausīt daudzus stāstus par cilvēku likteņa pagriezieniem, taču šis... Par spīti visām nāvēm, viņš izdzīvoja, un, iespējams, Visuvarenais pagarināja viņa dzīves garumu tāpēc, lai citu cilvēku iekaisušajās smadzenēs nerastos ciniskas fašismu attaisnojošas versijas, kam par pamatu ir nacionālisms.

Šo asinis stindzinošo stāstījumu es pierakstīju man pazīstamajā viensētā - Podgurjē. Stāstītājs ne reizi vien notrauca asaras, arī man bija kamols kaklā. Ak, karš... Ko tu izdarīji, briesmoni...

Kādā maija dienā uz redakciju piezvanīja mūsu nevienaldzīgais lasītājs Josifs Blaževičs: “Man paveicās satikt bijušo Salaspils koncentrācijas nometnes ieslodzīto Viktoru Lazarevu. Kopā svinējām Uzvaras dienu Rīgā, pēc tam apmeklējām viņa dzimto pusi – Latgali, Istras pagastu. Pašlaik viesis atpūšas manā viensētā, tev noteikti jāatbrauc.”

Ar Blaževičiem esmu pazīstams jau sen. Ne reizi vien ciemojos viņu zvejnieku krastā, arī rakstīju par viņu dzīvi grūtajos deviņdesmitajos. Vairākas reizes mans senais draugs piedāvāja mūsu redakcijai aktuālus tematus. Un mēs vienojāmies par tikšanos – maija otrajā sestdienā.

Aleksejs GONČAROVS

Turpinājumu lasiet laikrakstā "Ezerzeme" Nr. 39 (24.05.2016.).


Lasi “Ezerzemi” arī elektroniskā versijā! Vairāk info šeit!

"Ezerzemes" redakcijā (Lāčplēša 20, Krāslava) laikrakstu var iegādāties par 0,38 EUR.