Par meža cūku medīšanu Āfrikas cūku mēra izplatības periodā

Lai īstenotu Āfrikas cūku mēra (ĀCM) un Klasiskā cūku mēra izplatības draudu ierobežošanas pasākumus Latvijā, veikti grozījumi tiesību aktos par meža cūku medīšanu. Izmaiņas paredz nodrošināt intensīvu mežacūku medību procesu, kā arī vienmērīgu medību slodzi visās platībās, kurās mežacūkas objektīvi var atrasties.

Noteikti pienākumi:

Valsts meža dienestam – lemt par atbildīgā medību tiesību lietotāja (mednieku kluba) noteikšanu platībās, kurās līdz šim mežacūkas medīt nedrīkstēja, un par pieņemto lēmumu informēt zemes īpašniekus;

Medniekiem – medīt mežacūkas atbilstoši Valsts meža dienesta noteiktajam minimālajam nomedīšanas apjomam, pirms katrām medībām informējot attiecīgos zemes īpašniekus, vienlaikus ievērojot medību un ieroču aprites jomas prasības;

Zemes īpašniekiem, kuru intereses ir aizskāris VMD lēmums – neliegt mežacūku medības vai neradīt tām šķēršļus attiecīgajās teritorijās.

Informējam, ka katram lēmumam par medību ierobežojumiem jābūt rūpīgi pārdomātam. Praksē ir pierādījies, ka teritorijās, kurās ierobežojumi ieviesti vai tiek uzturēti no zemes īpašnieku puses, pieaug savvaļas medījamo dzīvnieku blīvums, un attiecīgi saasinās konflikts starp savvaļas dzīvnieku un sabiedrības interesēm, piemēram, postījumi un slimību izplatības riski.

Pieņemot jebkuru ar medībām saistītu lēmumu, vienlaikus jāvērtē ne tikai sabiedrības drošība, vadoties pēc medību šaujamieroču vai rīku pielietošanas riska, bet arī iespējamie savvaļas medījamo dzīvnieku postījumu riski, apdraudējums ekoloģiskajai stabilitātei un sabiedrības interesēm.

Avots: zm.gov.lv

Turpinājumu lasiet laikrakstā "Ezerzeme" Nr. 39 (24.05.2016.).


Lasi “Ezerzemi” arī elektroniskā versijā! Vairāk info šeit!

"Ezerzemes" redakcijā (Lāčplēša 20, Krāslava) laikrakstu var iegādāties par 0,38 EUR.