Korneliusa Vanderbilta, slavenās dinastijas dibinātāja, dzimšanas diena (Ir iemesls!)

Morgāni, Rokfelleri, Karnegi – šie uzvārdi ir labi zināmi visā pasaulē. Miljonāru dinastijas, kas ar laiku pārvērtās par miljardieru dinastijām, satrauc cilvēku prātus.

Taču šo personību saraksts nebūs pilnīgs bez Vanderbiltiem. Viņiem jau XIX gadsimta vidū izdevās sakrāt īpašumu, kura vērtība pārsniedza 170 miljardus dolāru, ja šo summu izsaka mūsdienu ekvivalentā. Tolaik viņi bija visbagātākie cilvēki visā ASV. Kaut gan... kāpēc bija.. Ir arī tagad. Vienkārši tagad par viņiem vairāk runā kā par mecenātiem, labdarības fondu dibinātājiem, filantropiem. Bet pelnīt naudu viņi prot tikpat labi un dara to izcili.

Korneliuss Vanderbilts bija nabadzīga fermera dēls, kurš neatlaidīgi centās pelnīt iztikai, strādājot zemnieka darbu. XVIII gadsimta beigās Statenailendas, nelielas saliņas Ņujorkas teritorijā, fermeri vairs nevarēja justies labi savā ierastajā vidē. Korneliuss jau 11 gadu vecumā pameta skolu. Nē, tas nebija saistīts ar līdzekļu trūkumu apmācībai, vienkārši viņam pazuda interese par mācībām, Vanderbilts jaunākais saprata, ka viņam vairs nav, ko mācīties.. Viņš nolēma iekārtoties darbā par laivinieka palīgu...

Te noteikti jāpaskaidro, ka Vanderbiltu raksturam piemīt dažas īpatnības, kas izveidojās laika gaitā un izpaužas visiem dzimtas pārstāvjiem. Tas ir svarīgi, lai izprastu šīs dinastijas panākumu būtību.

Andrejs JAKUBOVSKIS

Turpinājumu lasiet laikrakstā "Ezerzeme" Nr. 40 (27.05.2016.).

Lasi “Ezerzemi” arī elektroniskā versijā! Vairāk info šeit!

"Ezerzemes" redakcijā (Lāčplēša 20, Krāslava) laikrakstu var iegādāties par 0,38 EUR.