Viesturs Rudzītis par Stambulas konvenciju: “Tas ir sitiens pa monogāmās ģimenes institūciju”

Psihoterapeits Viesturs Rudzītis ir viens no tiem speciālistiem, kurš ir pārliecināts - Stambulas konvencija vardarbības problēmu ģimenē nerisina, vienlaikus tā paver plašu iespēju atcelt bioloģiskā dzimuma nozīmi, ļaujot cilvēkiem izvēlēties kādu citu dzimumu pat bez medicīniskām dzimumu maiņas manipulācijām.

“Vardarbības jautājumi ģimenē ir jārisina, bet to nevar darīt, paziņojot, ka vardarbības pret sievietēm vienīgais iemesls ir vēsturiski izveidojusies vīriešu hegemonija. Jautājums ir sistēmisks, jo vienas sekas rada daudzi cēloņi. Jā, daudzi tēvi Latvijā ir vardarbīgi, bet ikviens tēvs ir vienīgais saviem bērniem. Turklāt tēvu pamanāmā vardarbība ir perfekti identiska māšu neredzamajai vardarbībai, un šīs vardarbības formas viena otru uztur. Izceļot vienu vardarbības veidu, bērnu situācija netiek risināta. Tomēr krimināltiesiskie jautājumi šajā konvencijā noteikti nav tie, par kuriem būtu jāceļ tik liela brēka,” uzsver psihoterapeits Viesturs Rudzītis.

Jāatgādina, ka šobrīd parakstu vākšanas platformā “Mana balss” iesniegta iniciatīva, kas aicina iedzīvotājus balsot par Latvijas nepievienošanos Stambulas konvencijai. Psihoterapeits Viesturs Rudzītis ir viens no tās parakstītājiem, uzsverot, ka protestus izraisījusi Konvencijas apslēptā jēga. “Tā ir gendera ideoloģija, kas vēlas atcelt bioloģiskā dzimuma nozīmi, ļaujot cilvēkiem izvēlēties kādu citu dzimumu pat bez medicīniskām dzimumu maiņas manipulācijām. Tas ir sitiens pa monogāmās ģimenes institūciju, kas ir pamatā sabiedrībai, kas izveidojusi mūsdienu civilizāciju. Stambulas konvencijas aizstāvji saka, ka nedzīvojam 19. gadsimtā - esam moderni, tāpēc paši konstruējam to, ko nozīmē būt sievietei vai vīrietim. Realitātē viņi domā arhaiski, kā alu cilvēki, nevis moderni, jo nonivelē attīstītākas sabiedrības konstrukcijas smalkumus. Monogāmā ģimene ir gadu tūkstošiem veidota, sarežģīta būve, bet, piemēram, māte, kurai ir pieci bērni, katrs no cita vīrieša, ir dabiska, antikulturāla ģimenes forma, pretēja bērnu augšanas interesēm. Ir vēsturisks un kulturāls pamatojums tam, kāpēc monogāma ģimene ir laba un pareiza. Radikālais feminisms apgalvo, ka ir progresīvs, skatās uz priekšu, bet īstenībā tas aicina virzīties atpakaļ. Tas dekonstruē ģimeni, ved pie primitīvākām ģimenes attiecību formām. Šāda konvencija, kas vērsta uz sieviešu aizsardzību, varētu būt, bet dokuments būtu jāpārstrādā. Pagaidām ir bijusi vien politiska un ideoloģiska bļaustīšanās par gendera jautājumiem, bet ne juridiski vēsa diskusija par vardarbības ietekmēšanu. Izskatās, ka ne jau ģimenes laimīguma intereses vada Stambulas konvencijas autorus. Vardarbības pret sievietēm aktualizēšana ir tikai iegansts, lai destruētu ģimeni,” savu nostāju pauž Viesturs Rudzītis.

Turpinājumu lasiet laikrakstā "Ezerzeme" Nr. 45 (10.06.2016.).

Lasi “Ezerzemi” arī elektroniskā versijā! Vairāk info šeit!

"Ezerzemes" redakcijā (Lāčplēša 20, Krāslava) laikrakstu var iegādāties par 0,38 EUR.