Džeroma Klapkas Džeroma piemiņas diena (Ir iemesls!)

Kā cilvēks kļūst par rakstnieku? Tā nav profesija, kuru var apgūt kādā augstskolā. Par rakstniekiem kļuva militārpersonas (Ļevs Tolstojs), ierēdņi (Blaumanis, Saltikovs-Ščedrins), ārsti (Čehovs, Bulgakovs), mājsaimnieces (Agata Kristi, Oksana Robski)... Kā rāda literatūras vēsture, īsta rakstnieka dzīvē profesija un izglītības līmenis nekādu īpašu lomu nespēlē.

Literatūrā vienmēr bija daudz grafomānu ar teicamu izglītību, taču bija arī ģeniāli “nemākuļi”. Rakstnieka talantā galvenais ir dzīves pieredze un cilvēku raksturu pārzināšana. Ikviens rakstnieks visos savos darbos atspoguļo arī savu personīgo dzīvi, par viņa varoņiem kļūst tie cilvēki, ar kuriem viņš kādreiz bija pazīstams personiski. Fantāzija un izcila valodas prasme var pārvērst parastu autobiogrāfiju par aizraujošu romānu, bet tas, kas nejauši tika sadzirdēts sarunas laikā uz ielas, kļūst par pamatu ģeniālam detektīvam. Lielu lomu spēlē arī veiksmes faktors - neviens taču nevar zināt jau iepriekš, kas iepatiksies publikai, bet kas atstās to vienaldzīgu.

No sākuma nekas neliecināja par to, ka Anglijas mazpilsētā dzimušā saimniecības preču tirgotāja ceturtā dēla dzīve būs saistīta ar rakstīšanas karjeru. Džeroms pastāvīgi meklēja variantus, kas dotu iespēju uzlabot ģimenes labklājību, ieguldīja naudu dažādos uzņēmumos, kuriem, viņaprāt, bija jānes laba peļņa. Uzņēmumi bankrotēja, un Džeromam atkal klājās ļoti grūti. Tēvs bieži uzstājās ar sprediķiem baznīcā, jo viņš vienmēr izcēlās ar dievbijību, un bija pārliecināts, ka neatlaidīgs darbs un krietna uzvedība obligāti novedīs pie labklājības. Taču sprediķi nekādu lielu naudu nenesa. Džeroms jaunākais sapņoja par politiķa karjeru, bet jau 13 gadu vecumā bija spiests pamest skolu un patstāvīgi pelnīt iztiku. Vecāki nomira viens pēc otra, bet brāļiem un māsām nebija nekādas vēlēšanās barot jaunāko.

Andrejs JAKUBOVSKIS
Turpinājumu lasiet laikrakstā "Ezerzeme" Nr. 46 (14.06.2016.).


Lasi “Ezerzemi” arī elektroniskā versijā! Vairāk info šeit!

"Ezerzemes" redakcijā (Lāčplēša 20, Krāslava) laikrakstu var iegādāties par 0,38 EUR.