Jautājums - atbilde

Mūsu lasītāja Maija S. Jautā: “Vai man ir tiesības pašai izbūvēt jaunu elektroinstalācijas tīklu dzīvoklī, nomainot vecos vadus pret jauniem? Kurš drīkst pieslēgt manis izbūvēto tīklu pie skaitītāja?”

AS ”Sadales tīkls” atbilde



Vai man ir tiesības pašai izbūvēt jaunu elektroinstalācijas tīklu dzīvoklī, nomainot vecos vadus pret jauniem?



AS “Sadales tīkls” atbildībā ir elektroenerģijas piegāde un elektrotīklu uzturēšana līdz noteiktajai elektroenerģijas piegādes robežai, savukārt pašu klientu kompetencē ir savu objektu iekšējo elektrotīklu uzturēšana, tādēļ, lai pārrunātu un saskaņotu nepieciešamos elektrotīkla pārbūves darbus ēkas iekšējā elektrotīklā, šajā situācijā dzīvoklī, AS “Sadales tīkls” aicina dzīvokļa īpašnieku sazināties ar ēkas apsaimniekotāju vai īpašnieku. Elektrotīkla pārbūves un remontu darbus var veikt sertificēti elektrospeciālisti vai uzņēmumi, kuru kontaktinformāciju iedzīvotāji var noskaidrot izziņu dienestā vai pēc palīdzības speciālista meklēšanā vērsties pašvaldībā. Tāpat informāciju par sertificētiem elektrospeciālistiem Latvijā klienti var iegūt:



• Latvijas Elektriķu brālības Sertifikācijas departamenta mājas lapā www.leb.lv;



• Latvijas Elektroenerģētiķu un Energobūvnieku Asociācijas mājas lapā www.bleea.lv;



• Citās akreditētās personāla sertifikācijas institūcijās, kuru saraksts ir pieejams Latvijas Nacionālajā akreditācijas biroja mājas lapā www.latak.lv.



Saskaņā ar Ministru kabineta noteikumiem Nr. 50 “Elektroenerģijas tirdzniecības un lietošanas noteikumi” par daudzdzīvokļu dzīvojamās ēkas koplietošanas telpās izvietotu elektroietaišu (ievada un stāvu sadales, stāvvadu, kāpņu, pagalma, pagraba, bēniņu, liftu, sūkņu, apgaismošanas ierīču un elektrodzinēju elektroinstalācijas) tehnisko stāvokli, vienlīnijas shēmas esību un apkalpošanu, kā arī par tajās uzstādīto elektroenerģijas komerc- uzskaites mēraparātu un plombu saglabāšanu ir atbildīgs ēkas valdītājs vai īpašnieks, līdz ar to visi plānotie darbi ēkas koplietošanas telpās, jāsaskaņo ar ēkas īpašnieku vai apsaimniekotāju.



Kurš drīkst pieslēgt manis izbūvēto tīklu pie skaitītāja?



Elektrotīkla pārbūves un remontu darbu, kā arī elektroinstalācijas pievienošanu pie elektroenerģijas skaitītāja var veikt sertificēti elektrospeciālisti vai uzņēmumi. Ja, dzīvoklī veicot elektrotīkla pārbūves un remontu darbu, nepieciešams noņemt plombējumu no elektroenerģijas skaitītāja, lai pievienotu pie skaitītāja jaunizbūvēto elektroinstalāciju, klientam jāinformē AS “Sadales tīkls” par nepieciešamo plombējuma noņemšanu, ko klients var pieteikt savam elektroenerģijas tirgotājam vai sazinoties ar AS “Sadales tīkls”, zvanot uz bezmaksas informatīvo tālruni 8403. Pēc informācijas saņemšanas AS “Sadales tīkls” darbinieks noņems plombējumu, lai klienta elektrospeciālists, kurš veic dzīvokļa elektrotīkla pārbūvi vai remontu, var pievienot elektroinstalāciju pie elektroenerģijas skaitītāja. Pēc darbu pabeigšanas AS “Sadales tīkls” darbinieks plombējumu atjaunos. Plombējuma atjaunošana ir maksas pakalpojums  - 23 eiro (ar PVN), un rēķins par pakalpojumu tiks nosūtīts uz klienta norādīto e-pasta vai pasta adresi.