Runā Eiropas Parlamenta deputāti

Valdis Dombrovskis, Eiropas Komisijas priekšsēdētāja vietnieks eiro un sociālā dialoga jautājumos, atbild arī par finanšu stabilitāti, finanšu pakalpojumiem un kapitāla tirgu savienību. Sākumā – neliela atkāpe. Vēlos pastāstīt par vidi un atmosfēru, kādā notika saruna. Atšķirībā no intervijām ar Eiroparlamenta deputātiem, ar kuriem sarunājāmies preses kafejnīcā, uz interviju ar Valdi Dombrovski reģionālo mediju pārstāvji no Latvijas tika aicināti atsevišķā sarunu telpā.

Pārlieku liela nelielajam žurnālistu skaitam, ar milzīgu galdu visas telpas garumā, kas ievērojami palielināja distanci starp runātāju un klausītājiem, tā radīja barjeru dialogam. Pirms intervijas no telpas tika izraidīta Latvijas TV3 komanda, kas vēlējās filmēt sarunu. Kā iemesls tika minēts, ka televīzijai intervija tiks sniegta atsevišķi. Atšķirībā no pārējām intervijām, uzskatu, ka šī saruna ir iestudēts mūsu bijušā Ministru prezidenta monologs, kurā runātājs vēlas pārliecināt citus un sevi par ES ekonomisko izaugsmi un vēlamo parādīt kā esošo. 



Pēc sarunas pastiprinājās sajūta, ka tur, “augšā”, norisinās pavisam cita dzīve, kas ir kosmiskā attālumā no mums. Tur tiek rekomendēts, piemēram, “novirzīt nodokļu slogu no darbaspēka, it īpaši zemu atalgota darbaspēka, uz citām nodokļu bāzēm, kas mazāk ietekmē izaugsmi”...Realitātē mēs redzam pavisam ko citu... 



Droši vien man vajadzētu lepoties ar latviešu politiķa sasniegumiem, bet lepnuma kaut kā nav... Spriediet paši.



Valdis Dombrovskis: "Nedaudz atskatīsimies uz notikumiem ES aizvadītajā gadā, kas skar manas darbības sfēras – Eiropas Savienības (ES) ekonomisko politiku un jautājumus, kas saistīti ar finanšu sektoru. Ja runājam par ekonomiskajiem jautājumiem, tad kopīgais konteksts, ko mēs pašreiz redzam ES, – turpinās pakāpeniska ekonomiskā izaugsme. Mūsu uzdevums būtu šo izaugsmi nostiprināt un nodrošināt, ka tā ir ilgtspējīga. Līdz ar to ES līmenī noteiktas trīs ekonomiskās politikas prioritātes - investīciju veicināšana, strukturālās reformas valstu konkurētspējas nostiprināšanai un fiskāli atbildīga politika. 2016. gada Eiropas semestrī, nosakot ekonomiskās politikas prioritātes, liels uzsvars likts arī uz ienākumu nevienlīdzības mazināšanu. Tātad, ar mērķi nodrošināt to, ka ekonomiskā izaugsme nav tikai kādos makroekonomiskos ciparos, bet to tiešām sajūt Eiropas iedzīvotāji".



Iveta LEIKUMA



Turpinājumu lasiet laikrakstā "Ezerzeme" nr. 2 (06.01.2017.)