2017. gada Krāslavas novada budžeta prioritātes

Iepriekšējos rakstos minējām, kādas ir Krāslavas novada budžeta prioritātes 2017. gadā. Jaunajā gadā viena no galvenajām prioritātēm ir atbalsts sporta dzīves uzlabošanai novadā - sporta zāles un baseina būvniecība u.c., atbalsts ģimenēm sakarā ar bērna piedzimšanu, ceļu kvalitātes uzlabošana, turpinot piedalīties projektos. Šajā rakstā noskaidrosim vai pašvaldības darbinieku atalgojuma pieaugums būs kā budžeta prioritāte.

Kaimiņu novadu pašvaldībās tika veikts ievērojams darbs pie pašvaldības darbinieku algu palielināšanas 2017. gadā. Dagdas novadā darbiniekiem algas pieauga vidēji no 20 līdz 60 eiro, Aglonas novadā – vidēji par 10 eiro.  Ne tikai tiem darbiniekiem, kuriem algas pieauga par 10 eiro sakarā ar valstī noteikto minimālās algas pieaugumu, bet arī to darbinieku atalgojumus, kas labi vien pārsniedz šo minimālo atalgoju. Vai Krāslavas novada darbiniekiem gaidāms algu pieaugums, un, ja ir gaidāms, kādā apjomā?



Būs tādi, kam palielināsies. Piemēram, ceļiniekiem ar šo gadu pieaugs darba pienākumi, līdz ar to arī algas būs jāpalielina. Vēl šajā kategorijā būs juristi, kuriem nopietni palieli- nāsies atalgojums.



Ar ko tas saistīts? Juristiem šogad arī pieaugs darba pienākumu apjoms?



Neteiktu, ka pienākumu kļūs vairāk, bet specifika. Tad, kad Jūs vai es vēršamies pie jurista, mēs ejam ar savu jautājumu pie konkrēta nozares jurista. Pašvaldībā juridiskais darba lauks ir ļoti plašs. Ienākošie jautājumi ir ļoti dažādi, vienam zeme, otram ūdens, iepirkumi, iedzīvotāju dažādās prasības, gatavošanās tiesām....



Vai tad augstskolās negatavo plaša spektra juristus, kuri spējīgi gan tiesām sagatavoties, gan risināt dažāda rakstura jautājumus? Tāpēc jau tie ir juristi - likuma aizstāvji.



Jā, tomēr katrs pēc tam izvēlas savu šaurāku darbības lauku, bet pašvaldībā šis lauks ar katru gadu kļūst plašāks.



Vai augstskolās vajadzētu izveidot atsevišķu programmu, kura garantētu juristu sagatavošanu darbam pašvaldībā?



Es būtu tikai par. Ja tagad būtu kāds, kurš būtu gatavs studēt juridiskās nianses tieši iepirkuma jautājumos, domāju, ka ikviena pašvaldība šādu studentu būtu gatava atbalstīt pat ar stipendiju.



Turpinājums laikrakstā “Ezerzeme” nr. 18 (03.03.2017.)