Kā pasargāt savu bērnu?

Februāra sākumā Rīgā divi pusaudži pēc mēģinājuma izdarīt pašnāvību nonākuši slimnīcas psihiatriskajā nodaļā. Pēc abu jauniešu sociālajos tīklos veiktajām aktivitātēm ir aizdomas, ka viņi ir iesaistījušies suicidālā spēlē, kas Krievijā pazīstama kā “Zilais valis”.
Pusaudži savā starpā ir sarakstījušies un sūtījuši viens otram fotogrāfijas ar sagraizītām rokām. Tā vēstīja LTV 7 raidījums “Personiska lieta”.

Vairākos reģionālajos medijos iedzīvotāji atklājuši sašutumu un bailes, ka spēle “Zilais valis” nonākusi Latvijā un jaunieši pilda tās bīstamos uzdevumus, kas var nopietni kaitēt viņu veselībai.



Ludza, Bauska, Ogre, Madona ceļ trauksmi - vietējie bērni iesaistās nāvīgi bīstamā spēlē. “Ludzas zeme” raksta, ka kāds ludzānietis pamanījis interneta saraksti, kurā bērns raksta par izpildīto uzdevumu. Savukārt “Ogres fakti” informē, ka Ogres novadā fiksēti jau divi gadījumi, kad novada skolu audzēkņi iesaistījušies bīstamajā pašnāvības spēlē “Zilais valis”. Par jauniešu aizraušanos ar bīstamo spēli ziņo arī “Bauskas Dzīve”. Kāda pedagoģe dzirdējusi vecāko klašu zēnus kaut ko spriežam par zilo vali. Mēģinot iesaistīties sarunā, skolotāja atklājusi, ka pusaudži diskutē par kādu mobilajos telefonos izplatītu spēli. Madonas “Stars” vēsta, ka kāda māmiņa pamanījusi uz bērna rokas skrāpējumus un priecājas, ka pamanījusi tos laicīgi. Tomēr, pat izstājoties no spēles, bērnam ticis zvanīts un draudēts, ka iespaidos viņa ģimeni. Daudzi Madonas jaunieši par šādiem zvaniem informē atbildīgās instances.



Turpinājums laikrakstā “Ezerzeme” nr. 19 (07.03.2017.)