Kā pasargāt savu bērnu? (Turpinājums)

img

Iepriekšējā laikraksta numurā rakstījām par pusaudžu bīstamajām spēlēm internetā.  Kāda ir situācija pie mums, Latgalē? Par šo jautājumu runājām ar Krāslavas novada sociālo pedagogu Žannu Drozdovsku:
Pusaudžu iesaistīšanās dažādu interneta vietņu, sociālo tīklu spēlēs ir tikai viens no aspektiem. Runājot ar pusaudžiem vecumā no 13 – 17 gadiem,  par interneta blogeriem, kuriem ir miljoniem sekotāju, sapratu, ka arī mūsu, Krāslavas novada, pusaudži viņus pazīst un seko viņu gaitām.

Ko piedāvā pusaudžu vidū tik populārie blogeri? Ar ko viņi ieinteresē sekotājus? 



Nekā īpaša – nodemonstrē savas somiņas saturu,  to, kas atrodas viņu ledusskapī... Neko pārdabisku viņi nedemonstrē, bet, kad redzēju pasākumu, kuru kādai blogerei rīkoja fani, varēju tikai pabrīnīties par to pusaudžu daudzumu, kuri sapulcējās uz to.



Tāpat arī kāds puisis, blogeris no Krievijas, kuram ir milzums sekotāju. Ko viņš demonstrē savā blogā – to, kā, piemēram, iesmērē degunā aso “Wasabi” mērci un filmē, kā no acīm tek asaras un no deguna – puņķi.  Lielu daļu pusaudžu tas interesē un viņi tam seko. Pēc tam blogeris dod saviem sekotājiem uzdevumus. Tā nav spēle “Zilais valis”. Tas ir kaut kas cits, bet būtība ir tā pati. Kādam ir kaut kas jāēd un jānofilmē, pēc tam jāsūta nofilmētais blogerim un viņš to var izvietot demonstrēšanai savā blogā. Uzdevumi var būt diezgan bīstami. Šis blogeris manipulē ar saviem sekotājiem. Kāds tika izaicināts nolēkt no tilta... Mēs nezinām, kādus uzdevumus šis blogeris izdomās vēl.



Turpinājums laikrakstā “Ezerzeme” nr. 20 (10.03.2017.)