Viens likums – dažādi rezultāti

Par atkritumu apsaimniekošanu Aglonas, Dagdas un Krāslavas novados
Ikviens no mums katru dienu rada atkritumus. Atkritumi ir jebkurš priekšmets vai viela, no kuras tās īpašnieks atbrīvojas, ir nolēmis vai ir spiests atbrīvoties. Pasaules globālajā līmenī atkritumu apsaimniekošanas jautājums ar katru gadu kļūst aktuālāks un prognozes liecina, ka atkritumu ražošana ar katru gadu izmaksās mums aizvien dārgāk.

Latvijas politika šajā jomā neatpaliek no pasaules. Dārgāk maksā tie, kuri atkritumus nešķiro, lētāk - kuri šķiro. Taču Latvijas apstākļos nezin kāpēc šī Zaļā ideja - piedāvāt visus nosacījumus šķirot atkritumus, realizējas ļoti gausi, nepiedāvājot šo iespēju kā maksimāli ērtāko veidu par parastu atkritumu izmešanu kopējā papīrgrozā. Cik katrā novadā ir šo speciālo atkritumu šķirošanas vietu? Uz pirkstiem var saskaitīt. Kaut gan vajadzētu būt otrādāk.



Nevienam nav noslēpums, ka atkritumi rada vides piesārņojumu. Lai arī cik pareizi šie atkritumi netiktu uzglabāti, videi kopumā tie rada kaitējumu, tāpēc neizbrīna, ka arī Latvijā ik gadu tiek paaugstināts dabas resursu nodoklis par sadzīves atkritumu apglabāšanu.



Turpinājums laikrakstā “Ezerzeme” nr. 22 (17.03.2017.)