Ilze Stabulniece: “Īstai saimniecei ir jālepojas ar savu sētu, novadu un valsti!”

img

Zirgu sēta “Klajumi” ir viens no atpazīstamākajiem Krāslavas novada tūrisma objektiem. To iecienījuši gan Latvijas, gan ārvalstu ceļotāji. Tūristus vilina ne vien zirgu izjādes, kurās smelties enerģiju steidzīgajai ikdienai, bet arī īpašā atmosfēra, kas valda “Klajumos” – te katrs ir gaidīts. Zirgi, dabas klātbūtne, sakoptība un latviskums… Tās ir lietas, kas zirgu sētas viesus sagaida jau pie pašiem saimniecības vārtiem. Un tad seko tikšanās ar Ilzi Stabulnieci, zirgu sētas “Klajumi” saimnieci…

Smaidīga, atvērta, enerģiska, uzņēmīga un drosmīga. Tā piecos vārdos var raksturot Ilzi, kas jau trīspadsmit gadus veiksmīgi vada lielo saimniecību pašā Latvijas pierobežā, Kaplavas pagastā. Ilzei patīk izaicinājumi, un viņa ar prieku iesaistās visdažādākajās idejās, projektos un pasākumos.



Latvijā, tāpat kā visā pasaulē, ir populāri dažādi televīzijas šovi. To saturs ir daudzveidīgs – aklie randiņi, tēvu nedienas, kulinārija, iepazīšanās utt. Attieksme pret TV šoviem sabiedrībā ir neviennozīmīga. Kāds šovu dalībniekus nosoda, kāds paslavē par uzdrīkstēšanos piedalīties. Taču svarīgs ir šovu vēstījums un mērķis. Latvijas televīzija (LTV) jau trešo gadu saviem skatītājiem piedāvāja kulinārijas raidījumu “Īstās latvju saimnieces”. Tā ietvaros septiņas saimnieces no visiem Latvijas novadiem kameru priekšā gatavoja savam novadam raksturīgus ēdienus, stāstīja par savas sētas dzīvi un tradīcijām, kā arī, par spīti valdošajiem stereotipiem, ar savu piemēru pierādīja, ka Latvijas laukos viss notiek.



Foto no Ilzes personīgā arhīva



Turpinājums laikrakstā “Ezerzeme” nr. 24 (24.03.2017.)