Krāslavas novada māmiņas uzvarēja cīņā par pabalstiem

Krāslavas novada dome atcēla savu 22. marta skaidrojumu par saistošajiem noteikumiem sakarā ar bērna piedzimšanu. Reti kurā pašvaldībā jauninājumi ienāk ar tādu troksni kā saistošie noteikumi sakarā ar bērna piedzimšanu Krāslavas novadā. Šī gada 22. martā Krāslavas novada domes mājaslapā parādījās jurista skaidrojums, kādā veidā tiek piemēroti jaunie saistošie noteikumi sakarā ar bērna piedzimšanu, kas stājās spēkā šī gada 1. martā. Jurista skaidrojums vēstīja, ka lielo pabalstu 200 eiro apmērā ir tiesīgi saņemt tikai tie vecāki, kuru bērni piedzimuši pēc 2017. gada 1. marta. Savukārt 100 eiro un 50 eiro lielos pabalstus ir tiesīgi saņemt tie vecāki, kuru bērni pēc 1. marta sasniegs attiecīgo vecumu - 1, 2, 3, 4 gadus.

Protams, šāda saistošo noteikumu skaidrošanas kārtība un piemērotība daudzus vecākus samulsināja, jo februārī ar laikraksta “Ezerzeme” starpniecību tika skaidrota cita pabalstu saņemšanas kārtība. Tāpēc “Ezerzeme” neatstāja māmiņas neziņā un kopā ar viņām devās uz Sociālo dienestu, lai noskaidrotu lietas būtību.



Iepriekšējā laikraksta numurā informējām par notikumu ar māmiņu Darju Kurmeļu, kura marta sākumā vērsās Sociālajā dienestā, lai iesniegtu iesniegumu par pabalsta saņemšanu 100 eiro apmērā (viņas bērnam ir viens gads un četri mēneši). Sociālajā dienestā viņai tika atteikts. Mutvārdu iesniegums rakstveidā netika noformēts un tika palūgts vērsties Sociālajā dienestā, kad bērns būs divus gadus vecs. Tāpat tika skaidrots, ka pabalsta apmērs būs nevis 100 eiro, bet 50, jo bērniem, sasniedzot divu gadu vecumu, pienākas pabalsts 50 eiro apmērā.



Sākotnēji Darja piekrita Sociālā dienesta skaidrojumam, taču tas viņai lika aizdomāties, jo “Ezerzemē” publicētajā intervijā ar Krāslavas novada domes mēru tika izklāstīta pavisam cita kārtība. Tika skaidrots, ka atskaites punkts gadu maiņai ir nevis 1. marts, bet gan 1. septembris. Mājās tika atkārtoti izlasīts raksts, tāpēc Darja meklēja atbalstu domē, uzrunājot vienu no deputātiem. Kamēr Darja atbildi meklēja ar viņa starpniecību, savas atbildes meklēja arī citas Krāslavas novada māmiņas, piedaloties diskusijā un viedokļu apmaiņā sociālajā tīklā facebook.



Turpinājums laikrakstā “Ezerzeme” nr. 25 (28.03.2017.)