Par atkritumu apsaimniekošanu Krāslavas novadā un Indras pagastā

img

Vienā no iepriekšējiem laikraksta numuriem esam aktualizējuši tematu par atkritumu apsaimniekošanu Krāslavas novadā. Indras pagasta iedzīvotāja S.Stankeviča uz daudziem sev interesējošiem jautājumiem atbildes centās iegūt vairākās valsts iestādēs. Ar saņemtajām atbildēm viņa dalās ar laikraksta “Ezerzeme” lasītājiem un informē novadniekus, kā ir un kā būtu jābūt.

Iepriekš minējām, ka daudzi Indras ciema iedzīvotāji šī gada 9. februārī atteicās parakstīt jaunos līgumus ar firmu SIA “DOVA”, kas aicināja noslēgt līgumu, kas paredz, ka minimālo atkritumu izvešanas skaita biežums ir ne retāk kā 2 reizes mēnesī gan, dzīvojot viensētā, gan daudzdzīvokļu mājā. Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrija savā atbildē sniedza skaidrojumu, ka tādu tiesību - pieprasīt kā obligātu izvešanas biežumu divas reizes mēnesī Indrā, firmai neesot. Pirmkārt tāpēc, ka firmas līgums ar Krāslavas pašvaldību beidzies jau 2016. gada 30. jūnijā un Krāslavas novada dome nav veikusi jaunu iepirkumu, gan tāpēc, ka esošie saistošo noteikumu 20.4.2. apakšpunktā paredzēts, ka atkritumu izvešanas biežums Aulejas, Indras, Izvaltas, Kalniešu, Kaplavas, Kombuļu, Krāslavas, Piedrujas, Robežnieku, Skaistas un Ūdrīšu pagasta ciemu administratīvajā teritorijā firma nodrošina ne retāk kā: individuālās dzīvojamās mājas - 1 (vienu) reizi ceturksnī, t.i. 4 (četras) reizes gadā; daudzdzīvokļu dzīvojamās mājās - 1 (vienu) reizi mēnesī.



No tā izriet, ka firmai nav tiesību piespiest noslēgt līgumu ar Indras pagasta iedzīvotājiem par minimālo izvešanas skaitu - 2 reizes mēnesī, kas ir pretrunā ar pieņemtajiem saistošajiem noteikumiem. Firma, protams, drīkst to piedāvāt, bet ne uzspiest. Iedzīvotājs ar firmu var noslēgt līgumu, ka firma atkritumus izvedīs kaut vai katru nedēļu, ja būs tāda nepieciešamība, vai arī tikai reizi gadā, taču firmai nav tiesību liegt iespēju iedzīvotājam noslēgt līgumu par atkritumu izvešanu vienu reizi ceturksnī, ja tie dzīvo viensētā, vai vienu reizi mēnesī, ja tie dzīvo daudzdzīvokļu mājā. Firmai nav tiesību uzspiest līgumu noslēgšanu par atkritumu izvešanu 2 reizes mēnesī, kā ar vienīgo variantu.



Turpinājums laikrakstā “Ezerzeme” nr. 26 (31.03.2017.)