Tikšanās ar Zemkopības ministrijas ekspertiem: paspēt līdz 2020. gadam?

Dagdas zemniekiem tāpat uzstājās arī Zemkopības ministrijas valsts sekretāra vietniece Rigonda Krieviņa (attēlā). Viņas uzstāšanās pamattēmas bija šādas: tiešie platību maksājumi, jaunumi lauku attīstības noteikumos, kā arī visas Eiropas virziens lauksaimniecības attīstībā. Ministrijas speciāliste vērsa klātesošo uzmanību, ka no iedalītajiem līdzekļiem materiālo aktīvu ieguldīšanā valstī palika neiztērēta būtiska daļa, tāpēc R. Krieviņa vēlreiz atgādināja zemniekiem par nepieciešamību izmantot iespējas projektu iesniegšanā līdz 2020. gadam, jo nav zināms, kā notikumi attīstīsies tālāk. Līdz šim laikam projektu iespējas Latvijas lauku uzņēmēji visaktīvāk izmantoja graudaugu attīstībā, kā arī piena un gaļas lopkopībā.

Kā vienu no jauninājumiem lauksaimniecības atbalstam Krieviņas kundze minēja jaunu pasākumu ar nosaukumu “Sadarbība”. Tā mērķis ir veicināt zemnieku, kuri nodarbojas ar meža izstrādi, lauku uzņēmēju sadarbību ar zinātniekiem. Šis atbalsta veids būs pieejams visiem, izņemot zivkopjus, kam būs iespējas pretendēt uz Zivju fonda līdzekļiem. Ir gaidāmas izmaiņas attiecībā uz bioloģisko saimniecību atbalstu:



• sākot ar šo gadu bioloģiskos pienākumus varēs uzņemties tikai zemnieki, kuri nodarbojas ar dārzeņu audzēšanu, tai skaitā kartupeļu, kā arī daudzgadīgo augu audzēšanu;



• maksājumi tiem, kuri bija uzņēmušies piecu gadu saistības, tiks izbeigti pēc šī perioda beigām, un pagarināt šo termiņu zemnieki vairs nevarēs;



• platības zem papuvēm varēs būt ne vairāk par 25%;



• tiek ieviestas jaunas prasības attiecībā uz bioloģiskajām saimniecībām – viņu ienākumiem jābūt minimums 200 eiro no hektāra (neskaitot subsīdijas). Tiks ņemti vērā ienākumi, kas saņemti šajā gadā.



Turpinājums laikrakstā “Ezerzeme” nr. 26 (31.03.2017.)