Iesniegti pašvaldību vēlēšanu kandidātu saraksti

Līdz pašvaldību vēlēšanām, kas notiks šī gada 3. jūnijā, ir palicis nedaudz vairāk kā mēnesis. 24. aprīlī noslēdzās kandidātu sarakstu iesniegšana. Visās Latvijas pašvaldībās kopā iesniegti 594 saraksti ar 8943 kandidātiem.
Pašvaldību vēlēšanās startēs 49 partijas un partiju apvienības, kā arī 26 nereģistrētas partiju apvienības un vairākas vēlētāju apvienības. Latvijas pašvaldībā visaktīvāk kandidātu sarakstus iesniegusi Nacionālā apvienība “Visu Latvijai!” – “Tēvzemei un Brīvībai/LNNK” - 61, tai seko partija “Saskaņa” ar 48 sarakstiem, partija “Vienotība” - 46 saraksti, “Latvijas zemnieku savienība” - 39 saraksti, “Zaļo un zemnieku savienība”- 35 saraksti un Latvijas Reģionu Apvienība ar 30 sarakstiem.

Daudzviet izveidoti kandidātu saraksti, veidojot partiju apvienības.



Laikraksta “Ezerzeme” aptvertajā teritorijā - Aglonas, Dagdas un Krāslavas novados - kopumā iesniegti 16 saraksti.



Aglonas novadā ir iesniegti 8 kandidātu saraksti ar 75 kandidātiem, kuri pārstāv sekojošas politiskās partijas un apvienības: “Par sadarbību mūsu novadā”, “Grāveru pagasta saraksts”, “Kastuļinas pagasta saraksts”, “SPĒKAM, ZEMEI, DVĒSELEI”, “LATGALES PARTIJA”, “Šķeltovas pagasta saraksts”, “Jauna paaudze Aglonā”, “Saskaņa”.  Vidējais Aglonas novada kandidātu vecums ir 48.4 gadi, vecākais kandidāts - 88 gadi, bet jaunākajam ir 24 gadi.



Dagdas novadā vēlētāji var atdod savu balsi par labu kādam no 5 sarakstiem - “Zaļo un Zemnieku savienība”, “LATGALES PARTIJA”, “Latvijas Reģionu Apvienība”, “No sirds Latvijai”, “Saskaņa”. Sarakstos sastopami 90 kandidātu vārdi. Vidējais kandidātu vecums - 45 gadi, vecākajam ir 74 gadi, bet jaunākajam - 20 gadi.



Salīdzinoši mazāk iesniegto kandidātu sarakstu ir Krāslavas novadā. Pēc Centrālās vēlēšanu komitejas mājaslapā sniegtās informācijas, Krāslavas novadā ir iesniegti 3 saraksti - “Zaļo un Zemnieku savienība”, “Saskaņa” un “LATGALES PARTIJA, Latvijas Reģionu Apvienība”. Kopumā novadā kandidē 43 cilvēki. Vidējais kandidātu vecums - 50,9 gadi, vecākajam ir 73 gadi, bet jaunākajam 27 gadi.



Pilsonības migrācijas lietu pārvalde, kas izveido un uztur vēlētāju reģistru, pirms vēlēšanām katram vēlētājam uz deklarēto dzīvesvietu pa pastu izsūta informatīvu vēstuli, kurā norādīts vēlētāja vēlēšanu iecirknis. Savu iecirkni vēlētāji var noskaidrot arī mājaslapā www.cvk.lv. Šā gada pašvaldību vēlēšanām termiņš vēlēšanu iecirkņa maiņai ir 12. maijs.



Sagatavoja Inga PUDNIKA Raksta sagatavošanā izmantota informācija no Centrālās vēlēšanu komitejas mājaslapas www.cvk.lv