Par atkritumu apsaimniekošanu

Laikraksta “Ezerzeme” lasītāja vērsās redakcijā ar sekojošu jautājumu: “Manā dzīvoklī ir deklarēti 4 cilvēki, taču ikdienā tur dzīvoju viena. Tas nozīmē, ka atkritumus ražoju tikai es, pārējie dzīvoklī deklarētie cilvēki (mani bērni un citi ģimenes locekļi) dzīvo citās pilsētās. Kāpēc man ir jāmaksā par atkritumiem, kuru reāli nav? Kas notiek ar pārmaksāto naudu, ko atkritumu apsaimniekotāji saņem par neesošiem atkritumiem?”

SIA “DOVA” valdes locekļa Mārtiņa Teiviša atbilde:



“Atbildot uz jautājumu, atgādinām, ka sadzīves atkritumu apsaimniekošanas likumdošanā diemžēl joprojām ir daudz neskaidrību un jautājumu. Meklējot labākos risinājumus, valdībā bieži tiek mainīti un grozīti normatīvie akti.



Esošajā brīdī atkritumu apsaimniekošanas samaksas kārtību pašvaldības daudzdzīvokļu mājā regulē Ministru kabineta noteikumi Nr. 1013 “Kārtība, kādā dzīvokļa īpašnieks daudzdzīvokļu dzīvojamā mājā norēķinās par pakalpojumiem, kas saistīti ar dzīvokļa īpašuma lietošanu”, kuru pēdējie 2014. gada grozījumi nosaka apmaksu par atkritumu apsaimniekošanu veikt proporcionāli dzīvoklī deklarēto personu skaitam.



Ja kādā dzīvoklī deklarēti 4 cilvēki, bet dzīvo 1 cilvēks un citā dzīvoklī deklarēts 1, bet dzīvo 4 cilvēki (varbūt citā pilsētā deklarēti, pie mums faktiski dzīvojoši un par atkritumiem nemaksājoši), diemžēl atkritumu apsaimniekotājs nevar šo procesu ietekmēt. Savukārt, kamēr spēkā ir šie Ministru kabineta noteikumi, atkritumu apsaimniekotājs rēķinu par faktiski izvestajiem atkritumiem izraksta uz kopējo daudzdzīvokļu māju dzīvokļos deklarēto personu skaitu.



Ja gadījumā lasītājiem ir kādi priekšlikumi mainīt noteikumus, ir jāgriežas pie likumdevēja. Piemēram, Rīgā daudziem labāk patika 2013. gada grozījumi, kad noteikumi noteica apmaksu par sadzīves atkritumiem veikt no dzīvokļa, neatkarīgi no izmantošanas apjoma – līdzīgi kā apmaksu par kāpņu telpu apgaismojumu, liftu izmantošanu (1. vai 9. stāvs) utt.



Citos jautājumos vai neskaidrībību gadījumos SIA “DOVA” sniedz skaidrojumus pa tālruni 65621012 vai birojā Krāslavā, Indras ielā 15.”