Augu attīstība un kaitīgie organismi

​Latgales reģionā sausais laiks, vēsās dienas un aukstās naktis maija pirmajā un otrajā dekādē ievērojami ietekmēja kultūraugu un kaitīgo organismu attīstību un izplatību. Daudzviet sējumos nepieciešama savlaicīga augu aizsardzība pret slimībām un kaitēkļiem, jāturpina augu piebarošana un nezāļu ierobežošana.

Ziemāji stiebro. Ziemāju labību laukos darbojas tripši, atsevišķās vietās uz augu lapām barojas labību lapgrauži. Maijā ziemāju labību sējumos rudzu tripši jau sāka dēt olas lapu makstīs, tie vairāk invadēja rudzus. Tripšu vairāk ir lauka malās un laukos, kurus piesārņojušas lauka kumelītes jeb suņkumeles. Ziemas kviešu sējumos augu lapas sāk inficēt dzeltenplankumainība un lapu pelēkplankumainība, dažviet iespējama dzeltenās rūsas attīstība. Galvenie augu aizsardzības pasākumi jāveic pēc karoglapas parādīšanās, jo svarīgi no slinībām pasargāt trīs augšējās lapas un vārpu.



Vasarāju graudaugu sējumiem dažviet kaitē melnā stiebrmuša, labību lapgrauži, vēlu sētajos sējumos augu lapas bojās labību spradži. Ja pieturēsies vēss un mitrs laiks iespējama sakņu puvju izplatība.



Turpinājums laikrakstā “Ezerzeme” nr. 41 (30.05.2017.)