Ko gaidām no nodokļu reformas?

Saeima gaida jaunu nodokļu koncepciju, kuras realizācija nesīs ievērojamas izmaiņas gan uzņēmējiem, gan strādājošajiem, gan katram valsts iedzīvotājam.

 



Kad mūsu avīze sasniegs lasītājus, valdība jau būs izvērtējusi visus par un pret, lai īstenotu pamatnostādni - samazināt darbaspēka nodokļus, pārliekot akcentu to politikā uz patēriņu. Iedzīvotāju ienākuma nodokli paredzēts samazināt no 23 uz 20 procentiem, un tas skars arī pensionārus, kuri ir šā nodokļa maksātāji un kuru pensijas ir lielākas par 235 eiro. Paredzēts pakāpeniski paaugstināt pensionāru ar iedzīvotāju ienākuma nodokli neapliekamo minimumu: nākamgad līdz 250 eiro, pēc tam līdz 275 eiro, 2020. gadā līdz 300 eiro. Pensionāru federācija ir pieņēmusi paziņojumu šajā jautājumā, tādējādi reaģējot uz daudzu pensionāru ierosinājumiem, kas pamatoti kritizē tādu piedāvājumu, jo tas vēl vairāk palielinās ienākumu nevienlīdzību starp strādājošajiem un pensionāriem. Diemžēl iedzīvotāju ienākuma nodokļa samazināšana neskar lielāko daļu senioru, kuru pensija ir mazāka par 235 eiro, tādēļ joprojām aktuāli ir darba grupas izstrādātie priekšlikumi izmaiņām likumā Par valsts pensijām. Ļoti ceru, ka to realizācija nodokļu likumdošanā nekavēs grozījumu pieņemšanu, jo tuvākajos divos gados tiek prognozēts nodokļu ieņēmumu samazinājums sakarā ar jauno nodokļu koncepciju.



Joprojām tiek diskutēts par sociālās apdrošināšanas iemaksu palielināšanu par 1 procentu, novirzot tās veselības aprūpei. Noraidīts ir priekšlikums par pašreizējo iemaksu pārdalīšanu, kas nozīmētu līdzekļu samazināšanu pensiju, slimības, bezdarba apdrošināšanai un citiem jautājumiem.



Turpinājums laikrakstā “Ezerzeme” nr. 42 (02.06.2017.)