ES atbalsts nav kompensējis zemās cenas

Eiropas Komisijas (EK) līdz šim pie šķirtais atbalsts piena ražotājiem nav kompensējis cenu lejupslīdes dēļ negūtos ieņēmumus, liecina Zemkopības ministrijas infor matīvais ziņojums, kas sagatavots iesniegšanai ES Lauksaimniecības un ziv saimniecības ministru padomei.

Kopš Krievijas importa embargo 2014. gada augustā situācija Latvijas piena noza rē nav uzskatāma par labvēlīgu, neraugo ties uz piena iepirkuma cenas pieaugumu no pērnā gada augusta līdz šā gada janvā rim. Pašreizējais piena iepirkuma cenas līmenis balansē uz ražošanas pašizmaksas robežas. Aprīlī cena bija noslīdējusi līdz 0,29 eiro kilogramā, kas bija par 6% mazā ka nekā janvārī. Tomēr piena produktu tir gus cenas Latvijā šogad saistībā ar situāciju pasaules tirgos aug un ir augstākas nekā 2016. un 2015. gadā. Kopš 2014. gada otrā pusgada arī Latvijas piena nozares ekspor ta rādītāji turpina pasliktināties. Latvijas piena produktu ražotāji aktīvi cenšas di ferencēt eksporta tirgus, taču tas ir laikie tilpīgs un resursu ietilpīgs process, saistīts ar administratīvām procedūrām, tādēļ pagaidām tirgu īpatsvars kopējā eksportā ir neliels un veido līdz 3%. Pērn Latvijas piena produktu eksporta vērtība sasniedza 165 miljonus eiro, kas bija par 2% mazāk nekā 2015. gadā.



ZM norāda, ka piena ražotājiem pilnā apmērā ir izmaksāts ES 2016. gadā Latvijai piešķirtais pagaidu ārkārtas pielāgošanas atbalsts 9,76 miljonu eiro apmērā. Ražotāji ir arī izmantojuši ES pērn piešķirto atbalstu piena ražošanas samazināšanai trīs mēne šu periodā, sākot no 2016. gada oktobra. Atbalsta shēmas ietvaros par 5231 tonnu piena kopumā tika izmaksāts 705 535 eiro atbalsts. Latvija maija beigās izmaksāja pie na ražotājiem valsts papildu ārkārtas pielā gošanas atbalstu 7 milj. eiro apmērā.



Latvija piesardzīgi vērtē situācijas at tīstību piena nozarē, ņemot vērā vasaras iestāšanos un signālus, kas norāda uz zināmu pieprasījuma kritumu pasaules tir gū. Lai arī Latvija pateicas EK par piena ražotājiem piešķirtajām atbalsta iespējām, šie atbalsti nav kompensējuši cenu lejupslī des dēļ negūtos ieņēmumus.