Dagda skan!

img

​Vasaras Saulgriežu svētki Dagdā, 21. jūnija pievakarē un gada īsākajā naktī, pulcēja Jāņa bērnus no maliņu maliņām. Uz košākajiem latviešu gadskārtu svētkiem, kas norit vasaras vidū, kad saule visaugstāk uzbraukusi debesu kalnā, Dagdā pulcējās 46 folkloras kopas un etnogrāfiskie ansambļi no visas Latvijas.

“Vasaras saulgrieži Latvijas novados” šogad tika svinēti visos četros Latvijas kultūrvēsturiskajos novados - 120 Latvijas folkloras kopas un etnogrāfiskie ansambļi tikās Dagdā, Jūrkalnē, Jelgavā un Turaidā, tādējādi ieskandinot nākamā gada starptautisko folkloras festivālu “Baltica”, kas 2018. gadā arī notiks Jāņu tradīcijas zīmē.



Ikdienā klusā un darbīgā Dagda Saulgriežos uzplauka krāsu un skaņu bagātībā.  Aizrāva svētku plašais vēriens – tik daudz kolektīvu, košie tērpi, zaļumi, ziedi un ziedu vainagi, skanīgās balsis un dziesmu daudzveidība, jaunas iepazīšanās un atkalredzēšanās prieks! Gaisā virmoja svētku sajūta un tautas tradīciju spēks – gadsimtiem lolotas, no paaudzes paaudzē saudzīgi nodotas – dzīvas!!! Gan pirtī iešana, gan tradicionālo Jāņu ēdienu gatavošana, Jāņa mātes un Jāņa tēva godināšana, gājiens uz Saulgriežu rituāla vietu un ugunskura iedegšanas rituāls, dziesmas un rotaļas - par krāšņajiem svētkiem lasiet nākamajā laikraksta numurā.



Iveta LEIKUMA Alekseja GONČAROVA foto