Turpinās vasaras uzņemšana Jauniešu garantijas bezmaksas mācībās

Profesionālās izglītības iestādēs visā Latvijā līdz augusta beigām turpinās dokumentu pieņemšana Jauniešu garantijas izglītības programmās, kurās bez maksas var iegūt darba tirgū pieprasītu profesiju tikai viena gada laikā. Jaunieši vecumā no 17 līdz 29 gadiem, kuri nestrādā, var pieteikties mācībām, izvēloties kādu no 34 profesijām, kas izraudzītas sadarbībā ar darba devējiem.  Īsā laikā iegūst profesiju un darbu

Līdz šim Jauniešu garantijas diplomus ieguvuši jau gandrīz 5000 absolventu, bet vairāk nekā 1600 jauniešu turpina mācības. Valsts izglītības attīstības aģentūras (VIAA) veiktā absolventu aptauja liecina, ka pusgadu pēc izlaiduma ap 75% jauno speciālistu strādā, un gandrīz puse no viņiem to dara mācību laikā apgūtajā profesijā.



Kopš 2014. gada, kad Jauniešu garantijā tika uzņemti pirmie audzēkņi viena un pusotra gada izglītības programmās, nemainīgi populārāko profesiju klāsta augšgalā pēc uzņemto jauniešu skaita ir tieši viena gada laikā apgūstamās profesijas. Vispopulārākās ir pavārs, lietvedis, frizieris un konditors. Viengadīgo profesiju desmitniekā ir arī apdares darbu strādnieks un tehniķis, metinātājs, autoatslēdznieks, vizāžists un dārzkopis.



Turpinājums laikrakstā “Ezerzeme” nr. 60 (08.08.2017.)