Zemkopju problēmas augustā

img

Zemnieki māk un spēj izaudzēt kvalitatīvu un labu kultūraugu ražu, bet laika apstākļus nevar paredzēt, tas šovasar rada satraukumu par ražas savlaicīgu novākšanu, tās kvalitāti kā arī par kaitīgo organismu attīstību. Augustā daļa kaitēkļu jau sāk iekūņoties - dodas ziemas guļā, dažiem attīstīsies otrā paaudze – būs jauni, apjomīgāki spēki kaitniecībai. Arī augu slimības būs smags pārbaudījums - tās neļauj atslābt. Mitrie laika apstākļi vasaras vidū veicināja daudzu slimību attīstību un izplatību. Daļa slimību paliks uz novākto augu atliekām, bet daļa dārzeņu un augļu slimību tikai mēģinās sākt savu kaitniecību.

Ziemāju laukos sākusies ražas novākšana, bet daudzviet kulšanu nevar turpināt, jo sējumi atrodas ūdenī. Novākti daļēji ziemas rapši, bet augustā kaltēs sabirs rudzu un ziemas kviešu graudi. Šogad rudzu kūlumā būs sastopami melnie graudi, jo daudzviet rudzu ziedēšanas periods bija mitrs – lietains. Mitros laika apstākļos, veldrainos rudzu laukos vārpu fuzarioze nodara kaitējumu - graudi veidojas sīki, samazinās sēklu dīgtspēja. Inficētos graudus nav ieteicams izmantot sējai, izsējot inficētus graudus, attīstās dīgstu puve un vēlāk sakņu puve. Graudaugu nogatavošanās laikā mitros laika apstākļos vārpas daudzviet klās melnais sodrējums. Nākamā gada raža un tās kvalitāte lielā mērā būs atkarīga no sējas laika, iesētās sēklas kvalitātes, sēklas materiāla kvalitatīvas kodināšanas. Kodnes izvēle ir atkarīga no tā, kādas slimības bija inficējušas augus to augšanas periodā.



Vasarāju sējumos augustā turpināsies slimību un kaitēkļu izplatība. Šīs vasaras klimatiskie laika apstākļi ir labvēlīgi vasarāju labību lapu slimību attīstībai. Mitrie laika apstākļi veicina vārpu plēkšņu plankumainības attīstību. Sējumu inficēšanos ar vārpu fuzariozi būtiski ietekmē laika apstākļi, ja pieturēsies mitrs, lietains laiks, tad tā ievērojami inficēs vasarāju labības. Vārpu fuzariozes (rozīgi graudi vārpās), inficētie graudi ir sīki tiem pazeminās kvalitāte. Lietavu dēļ vairāki vasaras kviešu lauki ievērojami cietīs no sakņu puvēm. Daudzviet Latgalē brāzmainais vējš, krusa un lietus gāzes labību saguldīja veldrē, atsevišķās vietās būs ievērojami ražas zudumi.



Turpinājums laikrakstā “Ezerzeme” nr. 60 (08.08.2017.)