Par reģionālās preses izaicinājumiem

img

21. septembrī, Daugavpils Marka Rotko centra semināru zālē, sadarbībā ar Dānijas un Nīderlandes vēstniecībām Latvijā, Baltijas mediju izcilības centrs rīkoja “Apaļā galda diskusiju par reģionālās preses izaicinājumiem”. Diskusijā piedalījās vadošo Latgales reģiona mediju, tai skaitā mūsu laikraksta “Ezerzeme”, žurnālisti, Dānijas vēstnieks Latvijā Hans Brasks un Nīderlandes vēstnieks Latvijā Pīters Jans Langenbergs. Diskusiju vadīja Baltijas mediju izcilības centra izpilddirektore Rita Ruduša.
I

Diskusiju atklāja Rita Ruduša: “Daugavpilī esam bieži viesi un noteikti brauksim vēl, jo mūsu uzdevums ir palīdzēt žurnālistiem visās Baltijas valstīs, bet Latvijā – konkrēti reģionos, kur varbūt ir mazāk pieejas mūžizglītības iespējām. Šeit mēs arī paši esam daudz ko mācījušies. Šīs sarunas pamatiemesls ir mācīties. Mācīties arī mums - Baltijas mediju izcilības centram, kas jums cenšas piedāvāt zināšanas un iedvesmu...”



Dānijas vēstnieks Latvijā Hans Brasks ar piemēru par to, kā kāda Dānijas reģionālā laikraksta karikatūra par musulmaņiem izraisīja plašu protestu vilni visā Eiropā, ieskaitot publisku Dānijas karoga dedzināšanu, ilustrēja to, ka jēdziens “vietējā prese” mūsdienu attīstīto tehno



loģiju laikmetā vairs nepastāv. Līdz ar to katram, kaut vismazākā laikraksta žurnālistam, ir jābūt ļoti tolerantam un atbildīgam par katru savu rakstu.



Tālāk diskusija norisa par to, vai neatkarīgā prese attaisno savu nosaukumu. Cik neatkarīgs spēj būt žurnālists? Cik patiesi un neitrāli tiek atspoguļoti dažādi politiskie notikumi reģionā?



Ilga Liepniece (Dautkom): “Diemžēl Daugavpilī un visā Latgales reģionā pietrūkst politiski neitrālu ekspertu, kas novērtētu esošās situācijas un notikumus politikā. Šobrīd žurnālisti izsaka vai nu savu personīgo viedokli vai pasniedz atsevišķu politiķu viedokli, līdz ar to auditorija nesaņem pilnīgi neitrālus komentārus. Katrs no medijiem seko kaut kādiem saviem mērķiem.” 



Iveta Leikuma



Turpinājumu lasiet laikrakstā "Ezerzeme" Nr. 74 (26.09.2017.)