Kurņiks - kūpošais pīrāgs

img


Krievu virtuvē ir desmitiem pīrāgu ar dažādiem nosaukumiem. Katrs no tiem ir skaists un unikāls, katrs spēj izrotāt izsmalcinātāko galdu. Jau senatnē daži pīrāgi bija ikdienas ēdiens, citi tika gatavoti tikai svētkiem, bet citi bija neaizstājami rituālu komponenti. Visizplatītākais un iecienītākais pīrāgs krievu tautas virtuvē ir kurņiks. Tas tika gatavots kāzu rituālam.

Daudzi joprojām uzskata, ka šo pīrāgu noteikti gatavo ar vistas gaļas pildījumu. Tas tāpēc, ka rituālā krievu virtuve mūsdienu cilvēka dzīvē praktiski nav sastopama. Kāzās labākajā gadījumā tiek lauzti maizes klaipi vai pat, iztiek bez šī svarīgā rituāla, kas paredzēts, lai nodrošinātu jaunlaulātajiem ilgu un laimīgu dzīvi.



Ivana Bargā un Borisa Godunova laikos, neskatoties uz visaugstākajām garšas īpašībām, kurņiku bija atļauts pasniegt tikai kāzās un Trīsvienības svētkos. Pirmajā gadījumā pildījumu gatavoja dubultu, otrajā - trīskāršu. Kāzām šo pīrāgu cepa gan līgavaiņa, gan līgavas vecāki. Pirmais tika pasniegts jaunajam pārim tūlīt pēc laulībām. To lauza pār viņu galvām, no pīrāga bira veseli graudi, kas simbolizēja nākotnes bagātību.



Andrejs JAKUBOVSKIS




Raksta turpinājumu lasiet laikrakstā "Ezerzeme" Nr.13
Elektroniski laikrakstu var pasūtīt piesakoties:  ezerzeme@ezerzeme.lv