Biezpiena plācenīši: stāsts par arābu tirgotāju, slāvu versija, gardēži romieši

img


Pirms runāt par biezpiena plācenīšu sarežģīto vēsturi, ir jānoskaidro biezpiena izcelsmes vēsture, kas ir iecienītāko pankūku (vai ne pankūku?) pamats un galvenā sastāvdaļa. Biezpiens parādījās nejauši, taču vēsture ir saglabājusi “izgudrotāja” vārdu. Tas ir arābu tirgotājs Kanans. Un pats stāsts, kas tika stāstīts Senajā Romā, izklausās šādi: Kanans ceļā paņēma līdzi ādas blašķi ar pienu, saule bez žēlastības karsēja, un, kad tirgotājs izsalcis grasījās padzerties pienu, viņš konstatēja, ka piens sadalījies skāba piena gabaliņos un sūkalās. Pārsteidzoši, ka tirgotājam iepatikās kaut kas, līdz šim nebaudīts. Nākamajā reizē viņš speciāli pienu saraudzēja.

Šo jaunumu uzzināja Arābijā un pēc tam Romas impērijā. Drīz uz imperatora galda tika pasniegts deserts, kas tika pagatavots šādi: uz smalkā sieta tika izlikts rūgušpiens, lai notecinātu sūkalas. Tad raudzētajai piena masai pievienoja biezu medu vai augļu gabaliņus. Tā Rietumeiropā parādījās pirmais biezpiens, bet līdz biezpiena plācenīšiem vēl bija tāls ceļš. Bet jau tad šī produkta labvēlīgajām īpašībām bija liela nozīme cilvēka uzturā.



[...]



Andrejs JAKUBOVSKIS



 



Attēlā: Cepeškrāsnī cepti biezpiena plācenīši. Recepte laikrakstā.



Raksta turpinājumu lasiet laikrakstā "Ezerzeme" Nr.27
Elektroniski laikrakstu var pasūtīt piesakoties:  ezerzeme@ezerzeme.lv