Rūgušpiens: veselības avots un garšas svētki

img


No visiem piena vai skābpiena produktiem rūgušpiens ir viens no senākajiem. Var teikt, ka tas parādījās nākamajā dienā pēc tam, kad cilvēki sāka lietot govs pienu. Pētnieki uzskata, ka tas notika pirms 5 līdz 10 tūkstošiem gadu. Atšķirībā no daudziem citiem produktiem, rūgušpiens sanāk "pats no sevis". Tam nav nepieciešamas īpašas starta kultūras vai citas sastāvdaļas. Pietiek atstāt piena krūzi siltā vietā un pēc dienas rūgušpiens gatavs! Bet tā bija agrāk. Šodien, lai iegūtu īstu un veselīgu rūgušpienu, ir jāatrod dabīgs piens, un tas ir iespējams tikai tiem, kas piena produktus pērk nevis veikalos, bet gan pie piena fermu īpašniekiem. Taču arī no veikalā nopērkamā piena var pagatavot ko noderīgu. Bet par to vēlāk.

Skābpiena labvēlīgās īpašības ir zināmas kopš seniem laikiem. Hipokrāts to ieteica saviem pacientiem, lai ātri atveseļotos no slimības. Homērs eposā par Odiseja piedzīvojumiem apraksta daudzas rūgušpiena krūzes Ciklopa alā, kurš vairākus gadsimtus izcēlās ar lielisku veselību. Rūgušpiena ārstnieciskās īpašības bija labi zināmas viduslaikos, kad tas bija labākās zāles nabadzīgajiem, kuriem nebija naudas dārgām zālēm.



Bieži vien rūgušpiens tiek uzskatīts par mājās gatavota kefīra veidu, taču tas tā nav. Kefīru iegūst ar [..]



Andrejs JAKUBOVSKIS
 



Raksta turpinājumu lasiet laikrakstā "Ezerzeme" Nr.41



Attēlā: Rūgušpiena - kabaču pankūkas (recepte laikrakstā) 
Elektroniski laikrakstu var pasūtīt piesakoties:  ezerzeme@ezerzeme.lv