Dovga: veselīgākais azerbaidžāņu virtuves ēdiens

img

Tuvojoties vasarai, arvien aktuālākas kļūst aukstās zupas. Sarkano biešu, skābeņu zupa, okroška un gaspačo arvien biežāk atrodas uz pusdienu galdiem dažādās variācijās. Vasaras zupu galvenais uzdevums ir palīdzēt pārdzīvot karstumu un veicināt gremošanu. Arī Kaukāzā ir daudz līdzīgu ēdienu, no kuriem īpaša nozīme ir azerbaidžāņu Dovgai, kurai ir simtiem dažādu kombināciju.

Azerbaidžāņi ir gaļas ēdāji, lai gan šīs valsts virtuvē ir arī daudz dārzeņu un zivju ēdienu. Tradicionālie svētki tur var ilgt ne tikai dažas stundas, bet arī visu dienu, īpaši, ja tie ir svarīgi ģimenes svētki. Lielākā daļa tur būs gaļas ēdieni, vienlaikus dažādi un pilnīgi atšķirīgi viens no otra. Vājiem vēderiem īsts pārbaudījums, taču dzīru tradīcijā ir īpaši ēdieni, kas tiek pasniegti starp pamatēdienreizēm. Viens no šiem ēdieniem ir Dovga, kas var būt zupa vai vienkārši dzēriens. Dovga ziemā var būt karsts ēdiens, kas atšķir šo ēdienu no citām aukstajām zupām. Agrāk Dovga tika gatavota tikai ļoti lielos svētkos vai svarīgu ģimenes notikumu laikā.  Zupa rotāja kāzu galdu, kad ģimenē tika svinēta bērna piedzimšana, tika pasniegta arī bēru vakariņās. Šodien ēdiens vairs nav īpašs, tāpēc arī tiek gatavots “tāpat vien” bez īpaša iemesla. Galvenā Dovgas sastāvdaļa ir jogurts. Raudzēto piena dzērienu, no kura Azerbaidžānā gatavo šo slaveno zupu, sauc par “gatyg” (Eiropā visbiežāk to sauc “katik”). Mūsu reģionā to ir gandrīz neiespējami iegūt, taču jūs varat atrast cienīgu aizstājēju, kas garšas ziņā nemaz nav sliktāks. Visbiežāk “gatyg” tiek aizstāts ar parasto kefīru, varat ņemt airānu vai jogurtu bez piedevām. Un tikai īsts pazinējs varēs atšķirt oriģinālo zupu no “modernizētās”. Un visas pārējās sastāvdaļas ir pieejamas jebkurā vairāk vai mazāk lielā pārtikas preču veikalā vai tirgū. Pirms Dovgas gatavošanas apaļgraudu rīsus vajadzētu izmērcēt tīrā ūdenī (šis process aizņem vismaz divas stundas!). Raudzēto piena bāzi (katiku, jogurtu, kefīru vai jogurtu) sajaucam ar ūdeni, iesitam un iemaisām olu, pievienojam izmērcētus rīsus un liekam uz lēnas uguns. Virums nepārtraukti jāmaisa, lai masa nesarecētu (maisa tikai ar koka karoti!). Zaļumus zupai ņemam pēc savas gaumes, taču atcerieties divus noteikumus: jo vairāk zaļumu veidu zupā ir iekļauti, jo garšīgāka tā kļūst, zaļumos jāiekļauj dažas lapiņas svaigas vai kaltētas piparmētras, pretējā gadījumā tā nebūs azerbaidžāņu Dovga! Parastais zaļumu komplekts: pētersīļi, zaļie lociņi, dilles, spināti. Iespējami arī varianti ar koriandru vai skābenēm. Bet tas jau ir atkarīgs no garšas vēlmēm. Zaļumus smalki sagriež un nedaudz nosusina, lai nebūtu liekā mitruma. Tiklīdz skābpiena-olu maisījums sāk vārīties, pievienojiet tur zaļumus un samaziniet uguni, turpinot nepārtraukti maisīt. Zupa tiek uzskatīta par gatavu, kad rīsi ir gatavi. Noņem katlu no uguns, vēl kādu laiku maisa, pievieno novārītus aunazirņus (zirņu piedeva nav nepieciešama, taču tā padarīs zupu daudz sātīgāku un piešķirs tai īpašas austrumnieciskas notis), un tad atstāj atdzist (kategoriski nedrīkst apklāt katlu ar vāku!). Atdzisušo zupu lej dziļās bļodiņās, pievieno sāli, apkaisa ar svaigiem zaļumiem un pasniedz galdā, noteikti ar lavašu.



Gadījumā, ja Dovgai nepievieno rīsus vai zirņus, tad to var liet arī augstās glāzēs, tādā gadījumā Dovga ir kā atsvaidzinošs dzēriens.



Aukstā Dovga tiek pasniegta vai nu pašā maltītes sākumā, vai starp gaļas ēdieniem, lai atsvaidzinātu garšas kārpiņas un palīdzētu kuņģim tikt galā ar smagākiem ēdieniem.



Dovgu var pārvērst arī par pilnvērtīgu pusdienu ēdienu. Lai to izdarītu, sajauciet smalki sagrieztu liellopa malto gaļu ar apceptiem sīpoliem, veidojiet kotletes, apcepiet tās pannā līdz gatavībai. Un tad pievienojit šķīvī ar parasto Dovgu. Tā rīkojas ekonomiskās saimnieces, īpaši vasarā, kad jāpabaro mājinieki, bet nav vēlams pārslogot gremošanas sistēmu ar smagu pārtiku.



Ir recepte “vieglajai Dovgai”, kuru ir vieglāk un ātrāk pagatavot. Šajā gadījumā nav nepieciešams to vārīt. Zaļumus, smalki sagrieztus svaigus gurķus, dažas rīvēta ķiploka daiviņas, viena citrona sulu un pāris ēdamkarotes olīveļļas pārlej ar aukstu jogurtu un pasniedz šādā veidā. Šī opcija ir īpaši piemērota ļoti karstās dienās. Šajā gadījumā saimniecei ir vieglāk, un mājinieki novērtēs visas vieglo un veselīgo pusdienu priekšrocības.



Ar to noslēdzas azerbaidžāņu virtuves mēnesis. Jūnijā mūs sagaida jauni kulinārijas šedevri, jaunas tradīcijas un garšu kombinācijas. Uz redzēšanos!



Andrejs JAKUBOVSKIS



Foto: freepik.com