Karjalanpiirakat: karēļu pīrādziņi - somu svētku ēdiens

img


Karēlijas pīrāgi - somu virtuves pērle? Tas izklausās neviennozīmīgi, bet patiesībā tā tas ir. Atvērti rudzu mīklas pīrādziņi, kas pildīti ar putru (grūbu, miežu, prosas vai pat griķu), ir viens no mūsu planētas senākajiem ēdieniem.

Šo pīrāgu recepte, es domāju vēsturisko versiju - bez mūsdienu novirzēm no kanona, ir zināma vismaz tūkstoš gadus un varbūt pat vairāk. Kuram vispār ienāca prātā pierakstīt recepti ēdienam, kas līdz pagājušā gadsimta vidum tika uzskatīts par pavisam negaršīgu zemnieku ēdienu? Kāpēc tā? Jo vēl nesen cilvēki vienkārši nezināja, kā ēst šos rudzu miltu pīrāgus, lai pilnībā atklātu to garšu. Bet par visu pēc kārtas.



Karēlija, karēļu dzīvesvieta, šodien aizņem plašas teritorijas gan Somijā, gan Krievijā. Karēļi vienmēr ir dzīvojuši blakus slāviem un dāsni dalījušies ar tiem savas ekonomiskās, bet sātīgās kulinārijas tradīciju noslēpumos. Krievu virtuvē, it īpaši tās ziemeļu versijā, ir pīrāgi, ko sauc par "vārtiem". "Vārtiņi" no karēļu vārda "kalittoa" (smērēti), taču ir arī citas versijas par īpašās delikateses nosaukuma izcelsmi. Viena no tām ir pieņemamāka. Pīrāgi (piirakkas) pēc savas formas atgādina vecus maciņus (kalitkas), tāpēc nosaukti par vārtiņiem. Ne pārāk interesanta versija, bet diezgan saprotama un loģiska. Taču visi pētnieki ir vienisprātis par vienu lietu – vārtiņi vispirms ir somu un karēliešu ēdiens.



Mīklā iecepti pildījumi Karēlijā ir populāri. Senāk šādi pagatavotus ēdienus zemnieki varēja ērti paņemt līdzi uz lauku, tāpēc tie kļuva tik iecienīti. Mūsdienās piirakkas ēd visā Somijā. Tradicionāli tos ēd kopā ar olu sviestu.



Somija ir valsts ziemeļos, tur ir auksti. Paši somi uzskata, ka viņiem ir tikai viens siltais mēnesis - augusts. Šajā laikā visa valsts "dodas atvaļinājumā". Somi dodas uz ezeriem un mežiem, lai šo mēnesi pavadītu tuvāk dabai, tuvāk saviem pamatamatiem – makšķerēšanai un medībām. Tur esošās kulinārijas tradīcijas paredz ekonomiju un lietderību. Somi nepārēdas, cenšas piekopt veselīgu dzīvesveidu un mīl savus īpašos gardumus, bieži vien atstājot novārtā garšas problēmu. Veselīgi? Tas nozīmē sātīgi, garšīgi un oriģināli. Tam spilgts apliecinājums ir neraudzētās rudzu mīklas pīrāgi.



Rudzu maize ir ziemeļu tautu delikatese. Īstas rupjmaizes sildošo spēju, vērtīgo uzturvielu pārpilnību un rudzu miltu mīklas izstrādājumu spēku spēj novērtēt tikai tie, kas dzīvo skarbos apstākļos. Somi to novērtē. Kā saka pašas somu mājsaimnieces: "Karēlijas pīrāgiem ir vajadzīgs astoņnieks!" Domājot par šī ēdiena sastāvdaļu skaitu. Tātad, apskatīsim recepti.



Lai pagatavotu somu delikatesi, būs nepieciešami: rudzu milti, sviests, rūgušpiens (pieļaujams kefīrs), skābs krējums, piens, ūdens, sāls, pildījums. Slavenajā "astoņniekā " ir produkti, kurus var atļauties jebkura ģimene. Tātad šie pīrāgi var rotāt galdu jebkurā mājā.



Klasiskais pildījums: prosa vai miežu putraimi. Mūsdienās šādus pīrāgus praktiski negatavo. Mūsdienās klasiskajos pīrāgos ir rīsu biezputra (Somijas Karēlijā) vai kartupeļu biezputra (Karēlijas Krievijas daļā). Pīrāgus ar biezpienu vai ogām gatavo galvenokārt krievi, somu kulinārijas tradīcijās šādas kombinācijas tiek uzskatītas par eksotiskām un sastopamas ārkārtīgi reti.



Neskatoties uz to, ka Karēlijas pīrāgi tiek uzskatīti par budžeta ēdienu, tie tiek gatavoti galvenokārt nedēļas nogalēs. Ar gatavošanas procesu ir saistīti vairāki rituāli. Ja pēkšņi pīrāgu gatavošanas laikā mājā ierodas kaimiņš, viņam jāsaka: "Cepējai ir skaistas rokas!" Un saimniecei jāatbild: "Ej paņem smērēto!" Tad viesi noteikti jāpacienā ar karstu pīrāgu. Pats pārsteidzošākais ir tas, ka šis rituāls joprojām ir dzīvs un tiek cītīgi ievērots.



Šos pīrāgus nevar uzglabāt ilgu laiku, pat svaigi tie ir diezgan cieti. Esam nonākuši pie galvenā noslēpuma. Līdz šim daudzi uzskatīja, ka Karēlijas pīrāgi ir bezgaršīgi un pārāk prasti mūsdienu gardēžiem. Mūsdienās tos praktiski negatavo tikai no rudzu miltiem, visbiežāk rudzu miltus vienādos daudzumos sajauc ar kviešu miltiem, pildījumu gatavo arī saldu, pievienojot dažādas garšvielas vai pat sukādes.



Taču retais zina, ka šo pīrāgu īstā garša pilnībā atklājas tikai tad, ja tie tiek pasniegti pareizi! Uz galda novieto lielu un dziļu trauku, tur liek svaigos pīrāgus un pēc tam pārlej ar karstu pienu, kurā izkausēts sviests. Vairākas minūtes pīrāgus piesātina ar piena-sviesta maisījumu, un tad saimniece kārto tos uz šķīvjiem. Karēliešu pīrāgus ēd ar dakšiņu un nazi. Šajā gadījumā Karjalanpiirakat nevienu neatstās vienaldzīgu, un šie pīrāgi noteikti kļūs par, iespējams, iecienītāko ēdienu! Noteikti izmēģiniet un pārliecinieties paši!



Andrejs JAKUBOVSKIS



Foto: Pīrāgi ar kartupeļu biezputru (recepte laikrakstā)