14. marts Akira Jošizavas dzimšanas diena (Ir iemesls)

Japāna ir noslēpumaina zeme. Visi par to zina, bet cik gan maz zina! Tā ir zeme, kas pasaulei uzdāvinājusi milzum daudz vismūsdienīgāko elektroierīču un sadzīves preču, atzīta par līderi smalko tehnoloģiju jomā un robotikā. Tur joprojām tiek godāti senču gari, te paklanās dabas spēkam, bet tradīcijas tiek glabātas tūkstošiem gadu – tā ir neatrisināta mīkla visai pasaulei...

Diezgan daudz ko japāņi ir pārņēmuši no ķīniešiem, kuri nav tik noturīgi savā izvēlē, arī izmaiņas uztver vieglāk. Akira Jošizava, atzīts meistars un pasaules origami skolas dibinātājs, lielu daļu savas dzīves veltījis figūriņu locīšanai no papīra, pārsteidzot pasauli ar savu nepārspējamo meistarību. Bet pirms mēs runāsim par pašu meistaru, tiksim skaidrībā ar to, kas ir origami, no kurienes tas cēlies un kāpēc to tik ļoti iemīlējuši japāņi.



Origami nav iedomājams bez papīra, bet to izveidoja Ķīnā. Interesanti, ka ir zināms gan izgudrotāja autors, gan laiks. Jāsaka, ka jau sen norisinājās darbi materiāla meklējumos. Tam bija jābūt lētam un pietiekami izturīgam, lai uz tā varētu rakstīt hieroglifus. Rakstīt uz zīda – dārgi, bet bambusa lapas – pārāk smagas. Rakstīšanas virsmas “radīšanas” darbus uzticēja valsts ierēdnim Cajam Lunam.



Turpinājums laikrakstā “Ezerzeme” nr. 21 (14.03.2017.)