Veselību veicinošas nodarbības Senioru skolā ar suņu piedalīšanos

img

Ne visai siltā, bet saulainā pavasara dienā, 11. aprīlī, “Senioru skolas” dalībniekus gaidīja neparasta tikšanās ar cilvēku draugiem – suņiem, kā arī ļaudīm, kuri to audzināšanā iegulda daudz laika un spēka. Kāpēc tieši suņi? Tam ir ne mazums iemeslu, bet sākumā par pašas “Skolas” mērķiem un uzdevumiem…

Nodarbību programma sastādīta, ņemot vērā vecākā gadagājuma cilvēku dažādās vajadzības un intereses. Vispirms viņiem nepieciešams kompensēt komunikācijas trūkumu un jābūt savas pilsētas dzīves aktīviem dalībniekiem. Senioriem ir arī likumsakarīgas pilnveides vajadzības; mūsdienu zināšanas viņi var iegūt lekcijās skaidrā un saprotamā veidā, izmantojot uzskatāmus (vizuāli noformētus) piemērus un detalizētus paskaidrojumus. Ņemot vērā šīs vecuma grupas cilvēkus, lielākais uzsvars tiek likts uz veselības un pašsajūtas jautājumiem. Šai tematikai tika veltīti vairāki lekciju cikli, piemēram, “Drošs dzīvesveids”, “Cilvēka smadzenes: mīti un zināšanas” un citi. Tā vai citādi, lielākā nodarbību un ekskursiju daļa veicina pašsajūtas uzlabošanos šo pasākumu dalībniekiem, palielinot motivāciju, optimismu un enerģiju. Šoreiz senioru skolā notika īsts veselību veicinošs pasākums, jo izpratne par veselību ir ne tikai sāpju un citu slimības simptomu neesamība, bet arī “pilnīga fiziska, garīga un sociālā labklājība”, kā minēts Pasaules Veselības organizācijas formulējumā.



Ideja, ka kontakts ar dzīvniekiem, īpaši suņiem, padara mūs labākus un emocionāli stiprākus, nav jauna. Lieta tāda, ka cilvēkam piemīt arhetipisks (zemapziņas) suņa kā aizstāvja tēls. Jo galu galā suņu pieradināšana notika pirms vairāk nekā 10 tūkstošiem gadu, un cilvēki kopš seniem laikiem izmantoja šos dzīvniekus savu mājokļu aizsargāšanai.



Turpinājums laikrakstā “Ezerzeme” nr. 31 (21.04.2017.)