3. maijā 1802. gadā tika svinīgi atklāta Tartu Universitāte (Ir iemesls!)

Tartu Universitāte vienmēr bijusi igauņu lepnums. Vecākā mācību iestāde ne tikai Igaunijas, bet gan visas Livonijas teritorijā, turklāt starp profesoriem un šīs augstskolas absolventiem ir daudz pasaules slavenību. Šodien universitāte – igauņu inteliģences galvenā kalve, kā arī diezgan vēlama iestāde ārzemju studentiem. Taču tā nav bijis vienmēr…

Ilgu laiku Livonijai nebija nevienas universitātes, no tā gan Livonija nemaz necieta. Ar teritoriju pārvaldīšanu nodarbojās provinces pārvaldītāji un to palīgi no bruņinieku vidus, bet par rakstvežiem bija izglītotie mūki. Taču tas, kas likās normāli viduslaikos, kļuva neiespējami līdz ar jauno laiku iestāšanos. Pēc Livonijas kara, kad Zviedrija ieguva savā pārvaldībā plašas, no metropoles ar jūru atdalītas, teritorijas, radās jautājums par to, kas šajās teritorijās pārraudzīs likumu ievērošanu, uzraudzīs reformu gaitu un reģiona saimniecisko integrāciju. Radās nepieciešamība pēc izglītotiem cilvēkiem.



Veiksmīgai jauniegūto zemju pārvaldīšanai un attīstībai 1632. gadā Tartu tika atklāta karaļa Gustava Universitāte (Universitas Gustaviana). Svarīgu lietu, vietējās intelektuālās elites audzināšanu un izglītošanu, zviedru karalis uzticēja savam uzticamajam pavalstniekam, bijušajam audzinātājam Juhanam Šutte. Tieši Juhanam vajadzēja nodrošināt kā pasniedzēju, tā arī studentu lojalitāti, labu izglītības līmeni un teicamas absolventu profesionālās iemaņas.



Turpinājums laikrakstā “Ezerzeme” nr. 34 (03.05.2017.)