4. jūlijā Džordža Everesta dzimšanas diena (Ir iemesls!)

​Laikam jau visi zina, ka pasaules augstākais kalns ir Everests, mazāk dzirdēts ir virsotnes otrais nosaukums – Džomolungma (Dieviete – Zemes māte). Ja pirmais nosaukums ir radies tikai XIX gadsimta otrajā pusē, tad otrais zināms no senseniem laikiem, tā to nosauca kalna ziemeļu nogāzē dzīvojošie Tibetas mūki. Ir vēl daži seni nosaukumi, kā Sagarmatha – “debesu virsotne”, Rongbuka – pēc klostera nosaukuma. Taču visai pasaulei tas vispirms ir Everests… Reti kuram zināms, ka pasaules svarīgākās virsotnes nosaukuma pamatā ir angļu ģeogrāfa uzvārds, kurš nekad nav bijis Himalajos, kalnam nav pat pietuvojies. Par ko tāds gods? Kas ir Džordžs Everests?

 



Velsas Everesti – aristokrātisks un sens uzvārds. Šīs ģimenes zēni tradicionāli ieguva militāro izglītību, Džordžs, kurš dzimis 1790. gadā, nebija izņēmums. Vairāk par visu jaunajam aristokrātam patika matemātika, tāpēc arī viņu sūtīja uz artilēristu skolu. Pasniedzēji ar savu studentu bija apmierināti, taču uzsvēra, ka aizraušanās ar matemātiku pārsniedz interesi par citām īpašām disciplīnām. Lai vai kā, jau 16 gadu vecumā Džordžs Everests saņēma diplomu un devās uz Indiju kā kadets-artilērists.



Pirmie astoņi dienesta gadi Džordžam neatnesa ne slavu, ne priekšniecības labvēlību. Komandierus kaitināja aizraušanās ar matemātiku uz savu tiešo pienākumu rēķina. Pārliecinājušies, ka karavīrs no Everesta neiznāks, Džordžu nosūtīja uz ģeodēzijas dienestu. Un šeit pilnā mērā atklājās viņa talants!



Turpinājums laikrakstā “Ezerzeme” nr. 50 (04.07.2017.)