Baltijas ceļam 30

img

1989. gada 23. augustā aptuveni divi miljoni Latvijas, Lietuvas un Igaunijas iedzīvotāju sadevās rokās, savienojot Baltijas valstu galvaspilsētas Tallinu, Rīgu un Viļņu, lai pieminētu 1939. gada 23. augustā starp Vāciju un PSRS parakstīto Molotova-Ribentropa paktu.

Akcijā piedalījās dažādu vecumu, tautību, reliģiju un sociālo grupu pārstāvji. 2009.gadā akcija “Baltijas ceļš” iekļauts UNESCO programmas “Pasaules atmiņa” starptautiskajā reģistrā, tādējādi apliecinot akcijas nozīmīgumu pasaules mērogā.



Dagdas novada Ezernieku Saietu nama deju kolektīvs’’Bukmuiža’’ vad. Nataļja Sprukte piedalījās ar priekšnesumiem Baltijas ceļa 30 svinībās Panevežis (Lietuvā) 2019.gada  23.augustā. Panevežis Kultūras centrs ielūdza savus draugus no Latvijas (Panevežis KC Dagdas novads draudzējas 6 gadus), no Igaunijas uz šo neaizmirstamo pasākumu. Tika  izdejotas skaistākās kolektīva dejas,skaļu aplausu un saucienu ’’Braļukas’’ pavadītas. Cilvēku jūra plūda uz centrālo Panevežis laukumu. Cilvēki ģērbti tautas tērpos. Karodziņi rokās. Rokās gladiolas kā centrālā svētku puķe. Programmas vadītājs stāsta par to, kas bija pirms 30 gadiem,kad cilvēki sadevās rokās.Arī šodien cilvēki sadevās rokās,acīs mirdzēja  prieka asaras, gaviļu saucieni Lietuva,Latvija ,Igaunija. Visu laiku skanēja dziesma’’Atmostas Baltija’’. Programmas vadītājs stāsta,ka šajā mirklī ,kad visi mēs esam pulcējušies  Panevežis tikmēr Latvijas Valsts prezidents Egils Levits tiekas ar Lietuvas prezidentu Ģitanu Nausēdu uz Latvijas-Lietuvas robežas Grenctālē. Gaisā paceļas helikopteri,kas veic virāžas virs skatītāju galvām.Un pēkšņi no helikopteriem tiek izmests ziedu salūts svētku dalībniekiem.



Paldies visiem dejotājiem! Prieks par to,ka arī mēs bijām un esam vienoti,stipri! Mēs turpinām iesākto.Lai katrs no mums sapņo un rod savu sapņu izpildi,ar savu gribu un savu  darbu!



Marija Micķeviča, Dagdas novada IKSN vadītāja